Retrovizija

Maske kroz istoriju. Potpuno jezivo!

Tokom godina i vekova naše društvo je pokazalo neobičnu kreativnost kada je u pitanju pokrivanje glave i tela. Od klasičnih i simpatičnih maski do potpuno bizarnih i zastrašujućih. Uverite se i sami.

MASKA PROTIV GEOFAGIJE

Maska protiv geofagije

Jedenje zemlje (geofagija) je bila česta pojava među robovima u periodu od 16-19 veka. Mnogi su ovu naviku pokupili u zapadnoj Africi u kojoj je geofagija bila toliko uobičajena i rasprostranjena da su se čak omiljene sorte prljavštine prikupljale za razmenu i trgovinu. Robovlasnici su pretpostavljali da je ova navika prilično nezdrava, dok im je od strane lekara rečeno da kod robova ovo može izazvati depresiju, bolove u stomaku, vodenu bolest, gubitak apetita, otežano disanje i vrtoglavicu. Dakle, u pokušaju da zaštite svoju ‘imovinu’, robovlasnici su ih opremili sablasnim i uznemirujućim maskama koje su bile dizajnirane tako da blokiraju usta.

Ispostavilo se da ne postoji pravi konsenzus o tome da li je ograničena geofagija štetna, tako da je ovaj, tkz. lek, zapravo bio samo sredstvo za mučenje. Maske su takođe bile dizajnirane tako da spreče robove da konzumiraju useve na kojima su radili.

MADAM ROULI MASKA ZA TOALET

MADAM ROULI MASKA ZA TOALET

Osim beznačajne lažne nade koju je davala, ne postoji ništa inherentno zlokobno u vezi ove maske. Ipak, sam izgled poput Hanibala Lektora definitivno budi jezu. Ova maska je zapravo bila tretman lepote davne 1980. i obećavala je lepotu, belinu i očuvanje tena onoga ko ju je nosio. Madam Rouli je čvrsto verovala da iza njenog otkrića stoji prava nauka, te je iz ovog razloga i patentirala masku.

BRITANSKE ZAŠTITNE MASKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA

BRITANSKE ZAŠTITNE MASKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA

Iako ove maske izgledaju kao srednjevekovna sredstav za mučenje, njih su zapravo nosili britanski vozači tenkova, i to kao zaštitu tokom Prvog svetskog rata, 1917. u bitci kod Kambraje (jedna od prvih velikih bitaka u kojoj su korišćeni tenkovi). U to vreme proizvodnja i modelovanje tenkova je bilo tek u povoju, a sama vozila nisu bila ni delimično masivna, niti opasna kao danas. Bili su brzi koliko i sam čovek, stalno su se kvarili i mogli su se lako uništit uz pomoć teže artiljerije. To znači da je svako unutar vozila bio izuzetno izložen pucnjavi, vatrenim krhotinama i ostalim oštrim predmetima. Ova kožna maska, sa oklopom od lanaca, je predstavljala poslednju liniju odbrane od metaka i eksplozija. Naravno, Nemci su na prvi pogled bili prilično zaplašeni veličinom vozila i strašnim maskama njihovih vozača, ali su vrlo brzo ustanovili da su vozila izuzetno neefikasna.

GAS MASKE ZA BEBE

GAS MASKE ZA BEBE

I dok gas maske izgledaju potpuno jezivo na odrasilm ljudima, to nije ni približno koliko su zastrašujuće na bebama. Zapravo, tokom Prvog svetskog rata, ove verzije za bebe su više imale izgled šlemova, što je odojčadima davalo izgled vanzemaljskih ronioca. Ukoliko vam ove naprave izledaju jako glomazne, to je zato što su i bile. Da bi uređaj mogao funkcionisati bilo je potrebno da odrasla osoba manuelno povlači ručnu pumpu za vazduh – nešto što izleda prilično teško za uraditi ukoliko se radi o opštoj uzbuni i nuždi. Iako su ove maske trebale biti manje zastrašujuće za decu, zapravo su izgledale kao košmarna verzija regularnih gas maski.

POSMRTNE MASKE

Posmrtna maska L’Inconnue de la Seine

Bez obzira na razloge iz kojih su ove maske pravljene možemo reći da je njihov izgled prilično čudan i sablasan. Uprkos tome, ove maske su tokom istorije bile veoma popularne i njihova upotrebe je bila uobičajena sve do 20. veka. Korišćene su kao modeli za vajanje, u svrhe forenzike, za religijske obrede ili samo kao uspomene. Za pravljenje  kalupa bili su zaduženi lekari, a same maske su morale biti urađene u prvih par sati čovekove smrti. Zahvaljujći ovim maskama danas možemo videti posmrtna lica Napoleona, Linkolna, Betovena i drugih istorijskih ličnosti. Veruje se da je najgledanija maska  L’Inconnue de la Seine, maska neidentifikovane žene koja je izvučena iz reke Sene 1880. i za koju se pretpostavljalo da se udavila. Njena posmrtna maska je postala popularni dekorativni predmet u salonima više francuske klase.

MASKA SRAMA

MASKA SRAMA

Maske srama ili “Schandmaskes” su bile nemački oblik kažnjavanja koji je bio korišćen tokom 17. i 18. veka. Teško je oceniti i reći da li su ove maske više čudne ili jezive, ali svakako evociraju jeziva osećanja, imajući na umu da su ljudi bili prisiljeni da ih nose zbog kršenja trivijalnih društvenih normi (ogovaranje, pričanje “masnih” viceva, itd…). Sam cilj ovih izvitoperenih maski bio je da se sam počinilac maksimalno ponizi u društvu. Shodno tome, maske su često pravljene tako da izgledaju glupo, ili pak da zvuče glupo i da narodu nagoveste greh pojedinca. Tako su npr. neke imale magareće uši kako bi se označila budala, duge jezike koji su ukazivali na ogovaranje, ili velike svinjske noseve kako bi se ukazalo da je osoba “prlljava”. Neke su bile čak napravljene tako i da proizvode zviždući zvuk svi put kada “grešnik” izdahne, radi zabave posmatrača. Pre nego što su počele da se praktikuj u Nemačkoj, čini se da je ovaj posebni oblik zlostavljanja inspirisan britanskim “zauzdati nadžak-babu”, veoma sličan oblik kažnjavanja koji se uglavnost praktikovao nad ženama.

VIZIR MASKA

VIZIR MASKA

Ukoliko ste bili žena u 16. veku bilo je savršeno prihvatljivo da gradom idete sa jezivom crnom maskom koja prekriva vaše lice u potpunosti. Ove maske, od mekanog materijala, su se nazivale “viziri” i bile su višenamenske. Pored toga što su služile kao zaštita za žensku kože one su joj takođe davale i senu mistike. Iza proreza za usta nalazila se mala kuglica koju bi žena zagrizla i time držala masku na mestu, što je bio efikasan način da se ujedno načini i nemom.


Izvor: Listverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.