Planeta

11 godina na Marsu: Kako se snalazi vremešni rover Oportjuniti na crvenoj planeti?

Rover Oportjuniti

Pre nešto više od jedanaest godina, tačnije 25. januara 2004. godine, nasin rover Oportjuniti je dotakao površinu Marsa, započinjući misiju koja je isprva trebalo da traje svega 90 dana. Od tada, famozni rover se dokazao kao tehnološko i inženjersko čudo, prešavši skoro 42 kilometara na crvenoj planeti – više nego bilo koje površinsko vozilo sa Zemlje.

Za ovu specijalnu i jedinstvenu priliku, Nasina pogonska laboratorija (NASA Jet Propulsion Lab), sastavila je ovaj interesantan, kratak video, apostrofirajući neke od najznačajnijih momenata iz života vremešnog rovera.

Oportjunitijev stariji brat, rover Spirit, sleteo je na Mars tri nedelje ranije, ali je NASA izgubila svaki kontakt sa njim 2010. godine. I sve dok tehnološki napredniji rover Kjuriositi nije sleteo u leto 2012. godine, Oportjuniti je nastavio da radi prekovremeno, istražujući crvenu planetu od kratera Viktorija do kratera Endavor. Oportjuniti i dalje radi i šalje fenomenalne fotografije na Zemlju, kao što je ova panorama, uslikana 6. januara 2015. godine:

Panorama Marsa

Ipak, sve ovo ne znači da se tokom jedanaestogodišnje misije, Oportjuniti nije suočavao sa većim i teškim izazovima. Mehanički kvarovi su u jednom trenutku doveli do toga da se rover zaglavio u peščanoj dini, sve dok se nije izbavio 2005. godine. Trenutno, najveći problem sa kojim se NASA suočava je Oportjunitijeva amnezija usled učestalijih sporadičnih kvarova na memoriji vozila. Iako ovaj problem ne ugrožava misiju u potpunosti, inženjeri NASE žele da reformatiraju kvarljivi hardver, kako bi vozilo moglo da nastavi sa istraživanjem.

Kako je sletanje Oportjunitija izgledalo tog 25. januara 2004. godine, kako su izgledali prvi snimci istorijskog događaja, i kakvo je oduševljenje izazvalo u nasinom centru u Hjustonu, pogledajte na priloženom video klipu:


Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.