Retrovizija

Ovo je prva fotografija na kojoj se vidi čovek! (FOTO)

Ovu sliku, najstariju poznatu fotografiju na kojoj je uhvaćen čovek, snimio je u Parizu, 1838. godine Luj Dager (Louis Daguerre). Želeći da ovekoveči trenutak, Dager je, najverovatnije nesvesno, uspešno fotografisao prvo ljudsko biće, koje na slici u donjem levom uglu, glanca cipele kod uličnog čistača.

Luj Dager

Dageru je trebalo čitavih sedam minuta vremena da uspostavi odgovarajuću ekspoziciju, i iako je ulica bila ispunjena saobraćajem i pešacima, na konačnoj fotografiji ona izgleda prazna. Zahvaljujući predugoj ekspoziciji, objektiv nije bio u stanju da zabeleži objekte i ljude u pokretu. Izuzetak je čovek u uglu, koji je mirovao dovoljno dugo, omogućivši objektivu da ga uspešno fotografiše.

“Uhvatio sam svetlost. Usporio sam joj let!” – Luj Dager

Osoba koja čisti cipele je takođe vidljiva, ali teško uočljiva. Ranije, a i danas, postoje mišljenja po kojima se ovde zapravo ne radi o čistaču cipela, nego o pumpi za vodu pored koje je misteriozni čovek zastao na trenutak.

Kao i svaka druga izdanica dagerotipije – prve zvanične fotografske tehnike, i ova fotografija je tzv. “ogledalo slika” (mirror image), gde je realni pogled fotografa potpuno obrnut u odnosu na završni snimak. Ovo bi bio prikaz iz Dagerove tačke gledišta:

Luj Dager

Do 1853. godine, ulica koju vidite je nosila naziv Boulevard du Temple, ali su je žitelji često nazivali i Boulevard du Crime (Bulevar kriminala), usled čestih krimi-melodrama koje su se igrale u pozorištima ovoga kraja. Nakon ove godine, ulica, kao i veći deo grada Pariza, restaurirani su u novom modernijem duhu, gde su arhaični haustori i boemske četvrti, ustupile svoje mesto parkovima i širokim platoima.

Originalna fotografija veličine je 16.50cm x 21.50cm.


Izvor: The Mashable | Foto: Wikipedia | Tekst: Amanda Uren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.