Svaštara

Lista čudnih stvari koje su zabranjene u pojedinim državama!

Zabrane i pravila su veoma čudna stvar. Što je u jednoj zemlji potpuno normalno, u drugoj je zakonom zabranjeno. Donosimo vam top listu 18 čudnih stvari koje su zabranjene od strane državnih organa u određenim državama.

1. Kina: Konzole

Konzole

Kineska vlada je ovu odluku donela 2000. kako bi sprečila mlade da troše svoje vreme na video igrice umesto na rad.

2. Rusija: Imo oblačenje

Imo moda

Vlada je ovaj stil ocenila kao stil koji predstavlja “pretnju nacionalne stabilnosti” i zabranila imo (emo) imidž, a sve u pokušaju da smanji visoku stopu samoubistava među tinejdžerima.

3. Iran: Vestern frizure

Frizerski salon

U ovaj stil spadaju i konjski rep, duža muška kosa, tkz. tarzanka, ćiroki…

4. Saudijska Arabija: Dan zaljubljenih

Dan zaljbljenih

Zabrana uključuje i ograničenja u smislu prodavanje bilo čega što je crvene boje na ovaj dan, što je dovelo do cvetanja crnog tržišta.

5. Grčka: Video igrice

Video igrice

Iako namenjen na bude primenjivan protiv aparata za kockanje, zakon je napisan veoma široko, što je dovelo do hapšenja gotovo svakoga ko je zateknut da igra video igrice u internet kafeima. Nakon pritiska od strane Evropske Unije zakon je na kraju promenjen.

6. Kina: Reinkarnacija bez prethodne saglasnosti

Koliko god da zvuči ludo, ovo je zapravo način na koji Kinezi kontrolišu Tibetanske budiste.

7. Rumunija: Igra “Scrabble”

Igra "Scrabble"

Rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku je 80-ih zabranio ovu igru ocenjujući je kao “previše intelektualnu” i “subverzivno zlom”.

8. Danska: Većina imena za vaše dete

Bebe

U Danskoj postoji 24 000 odobrenih imena od strane vlade, a vi kao roditelj možete odabrati jedno od njih. Ukoliko želite da detetu date ime koje nije odobreno morate podneti zvaničan zahtev za dozvolu.

9. Malezija: Žuta boja prilikom oblačenja

2011. malezijska vlada je proglasila ilegalnim nošenje žute boje, iz razloga jer je ta boja bila boja određene grupe opozicionih aktivista.

10. Kina: Jasmin

Jasmin

Nakon što je Jasminska revolucija u Tunisu inspirisala kineske protestante, vlada se nije usmerila samo na suzbijanje demonstranata, već je zabranila i sam cvet.

11. Kuba: Mobilni telefoni

Mobilni telefon

Tokom vladavine Fidela Kastra samo je visoko rangiranim državnim službenicima bilo dozvoljeno da imaju mobilne telefone.

12. Singapur: Žvakaće gume

Žvakaća guma

U Singapuru se još od 1992. uvoz i prodaja žvakaćih guma smatra ilegalnim, a sve iz razloga da bi se gradske ulice i javna mesta održavale čistim.

13. Bangladeš: Plastične kese

Plastične kese

Ovom zabranom iz 2002. Bangladeš je započeo ovaj trend, koji su kasnije prihvatile Francuska, Tanzanija i Meksiko.

14. Saudijska Arabija: Vozačka dozvola za žene

Iako ne postoji pisani zakon kojim se ženama zabranjuje da voze, činjenica je da se ženama u ovoj zemlji ne izdaju vozačke dozvole.

15. Bolivija: McDonald’s

McDonald's

Tehnički ne postoji zakon kojim se u Boliviji zabranjuje McDonald’s, ali ako zakoni treba da izražavaju volju naroda, može se reći da je narod odlučio da okrene leđa ovom velikom lancu. Činjenica da gotovo nijedan Bolivijanac nije jeo u objektima ovoga lanca jeste razlog njegovog kratkog zadržavanja u ovoj zemlji. Danas je ovo jedina zemlja Latinske Amerike u kojoj ne postoji McDonald’s.

16. Švedska: Udaranje deteta

Zaboravite vaspitne mere udaranja deteta po dupetu u školi! U Šveskoj čak ni roditelji ne smeju da tuku svoju decu.

17. Kanada: Dubak

Dubak

Nakon što su studije u Kanadi pokazale da dubak usporava dečju motoriku prilikom razvoja, ovo pomagalo je zabranjeno 2004. Danas bebe u Kanadi uče da hodaju na staromodni način.

18. Kina: Putovanje kroz vreme

Putovanje kroz vreme

Navodno zbog “neozbiljnog” pristupa ovoj temi, kineska vlada je odlučila da zabrani filmove i tv serije koje se bave putovanjem kroz vreme.


Izvor: List 25

1 Komentar

  1. Čorba

    Pravila, pravila…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.