Svaštara

Lepota nauke: Ljudsko telo pod mikroskopom

“Lepota nauke”, odnosno, “Nauka je lepa”, je nova knjiga Kolina Seltera koja predstavlja svojevrsnu vitrinu fantastičnog mikro sveta. Pođite na nezaboravno putovanje kroz ljudsko telo zahvaljujući čarima tehnologije i artističkom oku gospodina Seltera, koji nas vodi kroz čudan svet mikroba, krvnih zrnaca, hormona, kancerogenih ćelija i još mnogo toga.

Fotografije izgledaju kao pravo umetničko delo iza kojeg leži i mogućnost razumevanja onoga što smo zapravo mi.

Evo nekoliko najboljih prema selekciji Popular Science-a.

Mikroglia belih krvnih zrnaca

Mikroglia belih krvnih zrnaca

Ove ćelije su zadužene za odbranu nervnog sistema i ostalih bolesti. One koriste svoje razgranate pseudopodove kako bi napale i svarile sve loše mikroorganizme koji im se nađu na putu.

Virus ptičijeg gripa

Virus ptičijeg gripa

H5N1, ili ptičiji grip, je virus koji se prenosi sa ptice na čoveka. Prilično je rasprostranjen kod populacije ptica u oblasti južnoistočne Azije, ali na sreću, ozbiljne respiratorne bolesti se ne šire često među ljudima.

Krvni sudovi tumora

Krvni sudovi tumora

Tumori i nekontrolisane izrasline na tkivu dolaze u paketu sa sopstvenim setom krvih sudova. Ovi krvni sudovi koji su pronađeni u crevnim tumorima se formiraju neravnomerno za razliku od ujednačenog paterna normalnih crevnih krvnih sudova.

Ćelije jetre

Ćelije jetre

Ovaj krupni plan dve ćelije jetre prikazuju sve organele unutar ćelije. Ove male zelene stvarčice predstavljaju mitohondrije koje proizvode energiju za ćelije.

Kristali serotonina

Kristali serotonina

Serotonin je neurotransmiter koji se uglavnom može naći u probavnom sistemu. On dosta radi za naše telo: reguliše raspoloženje, san i apetit, pomaže prilikom zgrušavanja i pomaže u procesu učenja.

Kristali melatonina

Kristali serotonina

Melatonin je hormon koji nastaje u mozgu i koji vam pomaže da zaspite. Često se konzumira u vidu pilule.

Bakteriofag

Bakteriofag

Na prvi pogled ovaj fag izgleda kao neki insekt. Međutim, u pitanju je mikroskopiski virus koji se upravo zakačio za Ešerihija koli bakteriju (plavi deo).


Izvor: Popular Science | Foto: Popular Science, Colin Salter

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.