Sport | U Pokretu

Kompanija Volvo razvija “samo-parkirajući” automobil!

Već neko vreme smo zasuti vestima iz automobilske industrije o sve češćim projektima koji se tiču usavršavanja “samo-vozećih” kola. Ali šta je sa “samo-parkirajućim” automobilima? Sudeći po najavama kompanije Volvo, najnoviji koncept na kojem rade su kola koja će bez problema naći slobodno mesto, i parkirati se – bez vozača! Volvov “pametni” automobil će moći da bezbedno interaktuje sa drugim automobilima, pešacima i ivičnjacima.

Nakon što vozač pokrene servis preko mobilne aplikacije, vozilo, uz pomoć senzora, traži slobodno mesto kako bi se, uz pomoć samo-navođenja, bezbedno parkiralo. Kada se vozač vrati u kola, čitav proces je obrnut.

Ipak, ovaj servis trenutno radi isključivo sa parkinzima koji su dizajnirani da budu kompatibilni sa ovom tehnologijom. Vlasnici automobila, na žalost, ovu prednost svakodnevnice, neće moći da koriste, izvesno, još neko vreme. Nada umire poslednja, a kako je Volvov stariji savetnik za bezbednost izjavio na kompanijskom blogu: “Ovaj sistem je još uvek u fazi projektovanja. Međutim, mi ćemo preduzeti prve korake ka našem cilju, a on je da do kraja 2014. godine, predstavimo prve karakteristike autonomne vožnje, u novom Volvu XC90.”


Preuzeto sa: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.