Film | Muzika

Knjiga rekorda Šutke: Romska ekscentričnost na ekranu

Šutka, Makedonija

Romski grad Suto Orizari, ili skraćeno Šutka, se nalazi 5 kilometara severno od Skoplja i predstavlja pravu ekskurziju za oči. Ovaj grad sa oko 50.000 stanovnika (dosta više tokom letnjeg perioda kada se oni koji rade u inostranstvu vrate kući) je osnovan posle zemljotresa 1963., između skopljanskog zatvora i groblja, a postao je nezavisna opština 1996. Ovo je jedini grad u Evropi sa Romima kao većinom i romskim kao službenim jezikom. Za ulice Šutke bi se moglo reći da predstavljaju najbliži pogled u Indiju Evrope, pune života, prijateljski raspoloženih, radoznalih meštana, dece koja se igraju, šarene odeće, kojekakvih sitnica i otpada. Neke od malih kuća koje oivičavaju glavne popločane ulice uzdižu se kao ponosne, male palate sa ukrašenim balkonima.

Međutim, Šutka je takođe i najsiromašniji makedonski grad, a veliki broj ljudi živi u jednostavnim drvenim ili metalnim kolibama. Glavna atrakcija grada je jutarnji buvljaku centru koji se održava svakoga dana i na kojem možete pronaći najrazličitije autentične i piratske proizvode.

Šutka, Makedonija

U svom dokumentarcu, Knjiga rekorda Šutke (The Shutka Book of Records), reditelj Aleksandar Marić nudi veseo pogled na ekscentrične stanovnike grada. U filmu je zabeleženo i nekoliko lokalnih takmičenja s obzirom da gotovo svi stanovnici Šutke imaju neki poseban talenat i da uživaju u njegovoj demonstraciji pred drugima. U intervjuima koje vodi fiktivni doktor Koljo (Bajram Severdžan) upoznaćete ubicu vampira koji tvrdi da je najbolje oružje protiv krvopije vatra, a ne drveni kolac, samoproglašenog lingvistu koji pravi rečnik, pravog derviša i mnoge druge interesantne likove. 


Foto: Noria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.