Planeta

Pre i posle: Kako će podizanje nivoa mora uništiti poznate priobalske gradove!

Rast nivoa svetskih mora, izazvan nekontrolisanom emisijom ugljen dioksida u atmosferu, predstavlja sada već ozbiljnu pretnju za mnoga priobalska područja širom planete. Nova serija uparenih fotografija prikazuje nam dva buduća scenarija ove krize: jedan u kojem uspevamo da održimo željeni nivo štetnih emisija, i drugi, devastirajući, u kojem bismo nastavili sa dosadašnjim negativnim kursom.

Slike koje slede, i koje prikazuju uticaj rasta nivoa okeana na gradove poput Londona, Njujorka, Sidneja, Rio de Žaneira, Mumbaija, Šangaja i Durbana, zajednički su projekat Climate Central-a i digitalnog umetnika Nikolaja Lema, objavljene su i u biltenu američke Nacionalne Akademije Nauka (NAS).

Fotografije sa leve strane prikazuju šta bi moglo da se dogodi ako ništa ne uradimo po pitanju zagađenosti atmosfere i emisije štetnih gasova u narednim decenijama: ovakav nonšalantan pristup ozbiljnom problemu bi doveo do porasta prosečne godišnje temperature od čitavih 4°C!

Druga fotografija prikazuje scenario koji će nastupiti ukoliko bi se svi, a posebno najveći zagađivači, držali dogovorenog. To bi za posledicu imalo povećanje od 2°C usled emisije ugljen dioksida u atmosferu. Bendžamin Kraus, iz Climate Central-a je naveo: “Ovaj stepen zagrevanja korespondira sa dogovorenim limitima koje smo uspostavili, sa ciljem da sprečimo katastrofalne klimatske promene, i koje su sastavni deo sporazuma u Kankunu iz 2010. godine, pod okriljem Ujedinjenih Nacija”.

Fotografije su interaktivnog tipa, i možete pomerati slajder u levu ili desnu stranu, u zavisnosti od scenarija koji želite da vidite.

Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.