Planeta

Kineska nova godina najavljuje najveće svetske migracije

Mapa migracija tokom Prolećnog Festivala u KiniMapa migracija tokom Prolećnog Festivala u Kinii

Svake zime, stotine miliona Kineza se vraća kući za vreme Prolećnog Festivala, kako bi proslavili Kinesku novu godinu (koja se ove godine slavila od ponoći 31. Januara).

Šef Kineskog nacionalnog razvoja i Komisije za reformu je izjavio da je broj putovanja, za 40 dana oko praznika, procenjen na oko 3,62 milijarde, što je povećanje od približno 5,8%, odnosno 200 miliona putovanja, u poređenju sa 2013. Ove masovne migracije su u Kini poznate pod nazivom chunyun i predstavljaju najveće ljudske godišnje migracije na svetu.

Baidu, najveći kineski internet pretraživač, omogućio je vizualizaciju ovog hodočašća, predstavljajući nam mapu putnih pravaca tokom Prolećnog Festivala. Za kreiranje karte Baidu je koristio prikupljene podatke o trenutnoj lokaciji putnika, a sve uz pomoć softvera mobilnih telefona. Od avgusta 2013. dobiljali su oko 3,5 milijarde zahteve dnevno za GPS lokaciju, što predstavlja najveći izvor podataka o trenutnoj lokaciji stanovnika u Narodnoj Republici Kini.

Za radnike-migrante, od kojih se mnogi suočavaju sa zahtevnim poslovima, daleko od svoje kuće, Prolećni Festival predstavlja jednogodišnju priliku da se vrate svome domu i ponovo vide sa porodicom. “Nije uvek lako obezbediti voznu kartu, a putovanje može biti iscrpljujuće i neprijatno”, kaže  Zhang Xuan, 25-ogodišnji grafički dizajner koji putuje iz Pekinga kući u provinciju Henan, u centralnoj Kini. “Ali ne otići kući prosto nije opcija, roditelju bi me ubili.”

Prema Baidu mapi, većina putovanja je koncentrisana u istočnom regionu Kine, naročito na jugoistoku, gde je brz ekonomski razvoj namamio radnike iz svih krajeva Kine. Nasuprot tome, zapadni regioni zemlje, koji obuhvata Tibet, unutrašnju Mongoliju i pretežno Ujgursku pokrajinu Ksinjiang, ostaju uglavnom neinteresantni za ovakvu vrstu migracija.

Kako biste osetili pravu težinu ove priče preporučujemo igrani dokumentarni film “Last Train Home” .


Izvor: National Geographic

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. freak_show

    Gledao film, super je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.