Svaštara

Karl Sagan o pozitivim efektima marihuane!

Karl Sagan (Carl Sagan), poznati američki astronom, astrofizičar, kosmolog i veliki populizator nauke. Takođe, ispostavilo se, i dugogodišnji konzument kanabisa. Poznat je po svojim knjigama iz domena popularne naučne fanstastike, a naročito  po nagrađenoj seriji „Cosmos: A Personal Voyage“ i romanu „Contact“  koji je i ekranizovan 1997. godine. 1999., samo tri godine nakon Saganove smrti, objavljena je njegova autobiografija, čiji su određeni delovi odmah napunili naslovne stranice novina. Autobiografija otkriva pojedine delove Saganovog eseja iz 1969., pisanog pod pseudonimom  „Mr.X“, gde on objašnjava  lične,  pozitivne efekte konzumiranja marihuane.

Karl Sagan Sa tadašnjih 35 godina Sagan je u svom eseju objasnio kako je droga uticala na povećanje njegovih čulnih doživljaja i razvoj spirutalne sveobuhvatnosti (osećaj zajedništva sa celokupnim okruženjem), pojačanje seksualnog užitka. On takođe u tekstu navodi da mu je droga omogućila novi „razarajući“ uvid u nauku, mnoga kreativna, a naročito socijalna pitanja, kao i drugačije poštovanje prema muzici i umetnosti. Napisao je:

“Kanabis je uticao na moje bolje razumevanje umetnosti, oblast koju ranije nisam previše cenio. Kanabis mi omogućava razumevanje same namere umetnika. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih ljudskih ograničenja koje sam prevazišao uz pomoć marihuane. Isto je i sa muzikom. Po prvi put sam bio u stanju čuti odvojene delove trodelne harmonije, tada sam shvatio da profesionalni muzičari mogu čuti više različitih delova pesme istovremeno, ali za mene je to bio prvi put.”

Celokupan esej možete pročitati ovde!

Kasnije u životu Sagan se zalagao za legalizaciju medicinske marihuane, kao što možete poslušati u nastavku.


Izvor: Open Culture

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.