Svaštara

Kako su najpoznatije svetske kompanije dobile svoje ime?

Postoje određeni svetski brendovi koje svaka osoba može prepoznati, počevši od petogodišnjeg deteta pa do devedesetogodišnje bake. Ali, koliko vas zapravo zna kako su ove kompanije dobile svoje ime i šta ono zapravo znači?

U nastavku vam predstavljamo samo neke od njih.

NIKE:

naziv dolazi od grčke boginje pobede, a sam logo simbolizuje njen let.

NIKE

ADIDAS:

od imena osnivača kompanije Adolf (Adi) Daslera.

ADIDAS

COCA-COLA:

naziv je izveden od lišća koke i koštunjavog ploda kola drveta koja se koriste za aromu. Tvorac koka kole, Džon S. Pemberton, je zamenio kolino “K” u “C” kako bi naziv izgledao bolje.

COCA-COLA

CANON:

prvobitan naziv iz 1933., Laboratorija preciznih optičkih instrumenata, je zamenjen novim imenom 1935., koje je izvedeno iz naziva prvog fotoaparata ove komapnije, Kwanon. Ime dolazi od japanskog naziva za budističke budisatve milosti.

CANON

ADOBE:

od potoka Adobe Creek koji je proticao iza kuće jednog od osnivača kompanije, Džona Varnoka.

ADOBE

AMAZON:

osnivač Džef Bezos je preimenovao kompanijsko ime iz Cadabra.com u Amazon, vodeći se imenom jedne od najobilatijih i najdužih reka na svetu.

AMAZON

PEPSI:

kompanija je dobila ime prema probavnom enzimu pepsinu.

PEPSI

STARBUCKS:

nazvan po Starbaku, liku iz Melvilovog romana, Mobi Dik. Takođe, varijacija od Starbo, lokalnog rudarskog kampa koji se u to vreme nalazio severno od Sijetla.

STARBUCKS

WALMART:

nazvan po osnivaču, Semu Valtonu.

WALMART

VODAFONE:

dolazi od kombinacije reči glas, podatak, telefon (Voice, Data, Telefone). 

VODAFONE

VIRGIN:

još dok je bio u školi, osnivač kompanije Ričard Branson je osnovao magazin pod nazivom Student. U svojoj autobiografiji “Gubim svoju nevinost”, Brason kaže da kada je započinjao ovaj biznis jedna od devojka je predložila: “Šta milite o imenu Virgin? Ipak smo device u ovom poslu.”

VIRGIN

NOKIA:

počevši kao fabrika za preradu celuloze kompanije se prošila na proizvodju gumenih proizvoda i to u finskom gradu Nokia. Kompanija je na kraju usvojila ime grada kao sopstveno.

NOKIA

REEBOK:

alternativno pisanje naziva za afričku antilopu, rhebok (Pelea capreolus).

REEBOK

SONY:

od latinske reči “sonus” što u prevodu znači zvuk i reči “sonny”, odnosno slenga koji se u Americi koristio kada bi se mislilo na bistre klince. Kompanija je osnovana 1946. kao Tokyo Tsoshiu Kogyo KK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), a 1958. je promenila naziv u Soni zbog lakšeg izgovora same reči kada su mnogi jezici u pitanju.

SONY

Celokupnu listu možete pogledati ovde.


Izvor: Just Something Creative

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.