IT Novotarije

Kako su izgledali neki od najvećih svetskih sajtova nakon prvobitnog lansiranja

Još od prvobitne pojave interneta 90-ih, veb nije pokazao nikakve znake usporavanja. Gledali smo nastajanje i evoluciju društvenih medija, elektronske trgovine i online društvene zabave. Teško je zamisliti da su neki od najdragocenijih sajtova koje danas posećujemo nekada bili samo žvrljotina na parčetu papira ili zamisao devetnaestogodišnjeg studenta.

Međutim, uz pomoć sajta Wayback Machine koji nam pruža “skrinšotove” za svaki sajt koji nam padne na pamet, i to od svog osnivanja pa do danas, možemo videti originalni dizajn i sadržaj najposećenijih sajtova u SAD-u.

Pogledajte neke od starijih verzija nama najpoznatijih sajtova!

Google

Google - prvobitni dizajn

Iako sam dizajn sajta ne izgleda bitno izmenjen, njegove usluge i mogućnosti svakako jesu. Kreiran od strane Sergeja Brina i Larija Pejdža, tada studenata sa Stenforda, Gugl je prvobitno lansiran 04.09.1998. Razlog jednostavnosti prvobitnog interfejsa je taj što osnivači nisu poznavali HTML, a tražili su brz dizajn.

YouTube

Youtube - prvobitni dizajn

Sajt za razmenu video snimaka koji nam je doneo hitove kao što su “Charlie bit my finger” i “Sneezing panda”, je prvi put lansiran februara 2005. i to sa praktično praznim interfejsom. Prvi upload-ovan snimak je zapravo snimak jednog od osnivača YouTube-a, Jawed Karim-a, pod nazivom  “Me at the Zoo.”

Facebook

Facebook - prvobitni dizajn

Sada sa preko 800 miliona korisnika širom sveta, fejsbukov tvorac Mark Zakergerg je prvu put zvanično pustio sajt februara 2004. Kao što originalni interfejs ukazuje, sajt je u startu bio dostupan samo studentima Harvarda, a sadržao je i sliku, odnosno lice čoveka u gornjem levom uglu, digitalnu manipulaciju Al Paćina.

Yahoo!

Yahoo! - prvobitni dizajn

Skraćenica za  “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”, Jahu je proizvod još jednog dua sa Stenforda, Džerija Janga i Dejvida Filoa. Marta 1995. sajt je najavljen kao prvi online navigacioni pretračivač za veb. Prvobitni interfejs je podrazumevao jednostavan prostor za pretragu i hiperlinkove ka drugim sajtovima, ali je ubrzo postao doteran i personalizovan sajt za vesti.

Amazon

Amazon - prvobitni dizajn

Meka online kupovine koja svoje korene doseže do 1995. kada je prvenstveno služio kao online knjižara. Tvorac, Džefri Bezos, je sajt nazvao prema reci Amazon, a njegova originalna forma se sastojala od malog teksta i ikonica.

Celu listu možete pogledati ovde.


Izvor: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.