Planeta

Kako napraviti dom od Crvene planete

Ispostavilo se da je recept za pravljenje naseljive planete iznenađujuće jednostavan. Samo dodajte vodu i atmosferske gasove. Mars ima oboje, relikvije od pre četiri miliona godina kada je planeta bila topla i vlažna. “Kada je reč o Marsu, i samo Marsu, pojam teraformiranja više nije u domenu naučne fantastike”, kaže NASA-in astrobiolog Kris Mekej. Ljudi bi mogli zagrejati planetu i povratiti debelu atmosferu za nekoliko decenija, ali bi proizvodnja dovoljne količine kiseonika trajala 100 000 godina, i to koristići današnju najbolju tehnologiju: biljke. Novi pronalasci bi, u teoriju, i to mogli ubrzati. “Prebivalište van Zemlje će biti esencijalno za dugoročno istraživanje ovakvog pitanja”, kaže Lori Lešin, geohemičar iz Kjuriositi tima (Mars Curiosity team). “Samo treba da smislimo kakoda uradimo ove stvari.”

Mars

1. Prvi korak: Podići temperaturu

Temperatura na Marsu se kreće oko -62° C, ali bismo je mogli podići uvođenjem gasova uz pomoću efekta staklene bašte. “Mi znamo kako da zagrejemo planete”, kaže Mekej. “To je upravo ono što teraformiranje Marsa čini mogućim.” Zemljište na Marsu sadrži gradivne blokove perfluorougljenika (PFC), a mi bismo mogli izgraditi fabrike za njihovo izvlačenje koristeći veliku količinu toplote. Ispumpavanje PFC-a u atmosferu Marsa bi pokrenulo njegovo zagrevanje. Kako bi se površina planete postepeno zagrevala i topila, došlo bi do oslobađanja ugljen dioksida iz smrznutih polarnih kapica i zemljišta. Taj gas bi posle ubrzao proces zagrevanja, hvatajući reflektovanu solarnu energiju, baš kao što radi i na Zemlji.

2. Drugi korak: Napraviti atmosferu

Danas je atmosfera Marsa samo 1% debljine zemljine atmosfere, ali naučnici veruju da je ona nekada bila znatno deblja. Ukoliko bismo je povećali na 30%, to bi bilo dovoljno za održavanje vode u tečnom stanju. U novembru, satelit Mejven će istražiti gornji sloj atmosfere Marsa kako bi došao do saznanja na koji način njeni gasovi beže. Ukolio bi CO2 reagovao sa elementima na površini Marsa, vezivajući ih, tj. zaključavajući ih u samo zemljište, to bi naslućivalo siromašne izglede za teraformiranje. Ali ukoliko bi ultraljubišasti zraci ili solarni vetrovi uništili ili oduvali ove gasove, izgradnja atmosfere bi mogla biti moguća. Ovi procesi su u prošlosti bili dosta moćniji, kada je Sunce bilo mlađe.

3. Treći korak: Osloboditi vodu

Crvena planeta možda izgleda spržena, ali mnogobrojne misije potvrđuju da ona zapravo sadrži dosta vode. Orbiter za izviđanje Marsa je snimio određene pojave u blizini ekvatora koja ukazuju na moguće proticanje vode tokom proleća i leta, kao i na moguće postojanje velikog rezervata smrznute vode ispod površine. Zapravo, rover Kjuriositi je potvrdio da Mars sadrži gotovo jedan litar vode na svakih 30 cm. “Vode ispod naših nogu ima na većini mesta”, kaže Lešin, “a to je zgodno zato što je upravo tu na površini.” Jednom kada se nanosi otope, tečnost će biti moguće sakupljati u rezervoare za potrebe pića i poljoprivrede. Konačno,kruženje vode bi potpomoglo rast biljaka i ubrzalo pojavu kiša na Marsu.

Voda na Marsu


Izvor: Popular Science

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.