Planeta

U svemiru, jučerašnja kafa je zapravo današnja kafa

Verovatno ste u nekom periodu detinjstva, poželeli da jednoga dana postanete astronaut i da se otisnete u neograničena prostranstva svemira. Ipak, sa odrastanjem, mučne scene lansiranja u orbitu, i još mučniji prizori vraćanja iz svemira, sigurno su u velikoj meri promenili mišljenje o nekadašnjoj velikoj pasiji. A ako među vama i dalje ima onih, kojima ni ta neprijatna astronautska iskustva nisu uticala na želju za putovanjem u svemir, zastanite na trenutak i zamislite se nad sledećim pitanjem: šta ako vam otkrijemo da ćete, vaš omiljeni napitak – kafu, u svemiru kuvati u sopstvenom urinu?

Astronauti

Kada svaki gram koji prenosite u orbitu košta čitavo bogatstvo, parola “redukuj, iskoristi ponovo i recikliraj”, nije obična floskula. Ove reči se odnose bukvalno na sve, uključujući i prečišćavanje telesnih tečnosti (urin i znoj, npr.) u pikantna i ukusna pića. Ili da jednostavno prevedemo na razumljiv jezik: u svemiru, jučerašnja kafa je zapravo današnja kafa.

Ali recikliranje urina u svemiru, nije toliko jednostavno kao što je na Zemlji. Kada je UPA (Urine Processor Assembly) poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, isprva je pravio ono što su astronauti nazvali “urinirana palačinka”, odnosno talog koji je vremenom zapušio sistem. Nakon toga, uređaj je modifikovan kako bi filtrirao dodatne jone kalcijuma, koji su bili uzrok stvaranja pomenutog taloga. Od tada, UPA na savršen način prečišćava 90% svih telesnih tečnosti, obezbeđujući astronautima čistu vodu, kako za piće, tako i za kafu.

Recikliranje urina

The Urine Processor Assembly, tokom testiranja na Zemlji | Foto: NASA


Izvor: Space io9

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.