Film | Muzika

Ivana Todorović: Društveno angažovani film

Ivana Todorović

Ivana Todorović je rediteljka iz Beograda koja se bavi dokumentarnim filmom sa društveno angažovanom tematikom. Njeni filmovi su okrenuti ličnim traumatičnim iskustvima ljudi, njihovim nagonima i načinu opstanka. Ivana intimno i emotivno zadire u socijalne probleme kao što su pitanje seksualnosti i polne nejednakosti, beskućništvo, obrazovanje romske dece u beogradskim naseljima i oružanog nasilja između mladih u Njujorku.

Njeni filmovi su prikazivani na mnogobrojnim internacionalnim festivalima (IFF Rotterdam, Traverse City Festival, Palm Springs IFF) i dobitnicu su nekoliko nagrada. Usmereni su ka promovisanju neophodnosti društvenih promena, a našli su se i u medijskim i obrazovnim kampanjama.

1. Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka (When I Was a Boy, I Was a Girl)

Goca je transvestit iz Beograda, grada koji nije preterano otvoren za ovakvu grupu ljudi. Pored tereta koji nosi zbog osećaja različitosti, ona odgaja i ćerku koja je zapravo njena nećaka. Uprkos nepoštovanju koje dolazi od strane njenog, dosta mlađeg, dečka Goca i dalje uspeva da zadrži svoj veseo i pozitivan stvar. Na svoj 39. rođendan Goca je odlučila da kroz umetničku formu ispriča svoj život.

2.  Majka iz Harlema (A Harlem Mother)

1998. osamnaestogodišnji Latron Parker je napravio dokumentarni film o poteškoćama odrastanja u Harlemu. Osam godina kasnije ubijen je na ulici. Danas se njegova majka, Džejn, bori protiv oružanog nasilja među mladima i pomaže drugim roditeljima da prežive bol i osećaj gubitka kroz svoju organizaciju “Majke iz Harlema”.

3. Svakodnevni život romske dece u bloku 71 (Everyday life of Roma children from Block 71)

U Srbiji postoji oko 600 divljih naselja čiji su stanovnici, najvećim delom, romskog porekla. Od ovih 600 naselja 105 se nalazi u Beogradu, a još 17 na Novom Beogradu. Upravo tamo je Ivana Todorović snimila film o životu porodice Stojanović koja je pobegla sa juga Srbije u potragu za boljim životnim mogućnostima. Kroz intimni pogled na srpsko-romsku kulturu, dokumentarac baca svetlo na zamršenost romskih običaja i njihovo stapanje sa različitim kulturama – od srpske do hispanske pop kulture. Neobično elstičan, zabavan, šarmantan i informativan, film donosi alternativniji i ljudski pogled na osiromašene Rome.

4. Reprezent (Represent)

Bojan (aka Represent – 29.05.1988-11.06.2009) je tinejdžer koji živi život siročeta na ulicama Beograda. Iscravanje grafita i hip hop muzika za njega predstavljaju bekstvo od surove realnosti beskućništva i narkomanije koje su postale njegov život. Uz bačene ostatke dečje rođendanske torte koje je našao u smeću, Bojan nam priča svoju životnu priču. Tokom filma ovaj gest prerasta u simboličku sliku izgubljenog detinjstva, ne samo Bojanovog, već čitave generacije koja je odrasla u senci ratova. Šest meseci nakon snimanja filma Bojan je umro od predoziranja heroinom. Ima je samo 21 godinu. Film je memorijal Bojanu Radanovu i njegovoj generaciji, kao i dokaz da duše čeznu za boljim životom u uslovima socijalne apatije, napuštenosti i adikcije. Reprezent je Bojanova priča, ispričana iz njegovog ugla, a na kraju i tužan zapis života koji se prerano ugasio.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.