IT Novotarije

Zašto će ovogodišnja tehnološka smotra (CES) biti smešna 2034. godine?

Još od 1967. godine, Consumer Electronic Show, ili skraćeno CES, predstavlja na neki način uvertiru za tehnološki naprednu budućnost ka kojoj se krećemo. Digitalni simultani prevodioci, uređaji za virtuelnu stvarnost, pa čak i roboti, bili su prisutni na mnogim CES izložbama tokom godina. Kao i ove, tako i svih prethodnih godina, proizvođači su se utrkivali da javnosti predstave svoje najnovije izume, koji su u momentu predstavljanja izgledali kao skupi gedžeti iz ne tako bliske budućnosti.

Ipak, za prethodnih nekoliko decenija, mnogo toga se promenilo, te su nekadašnji futuristički uređaji, ustupili svoje mesto nekim drugima, koji su ih po svojim funkcijama i mogućnostima potpuno prevazišli. Zahvaljujući CES-u, jasno možemo da vidimo koliko je IT sektor napredovao u poslednjih petnaest, dvadeset godina, i da grubo predvidimo koliko će tek napredovati u narednih deset do petnaest godina. Uređaji koje su mase sa neverovanjem posmatrale 1997. godine, naspram današnjih modernih gedžeta, deluju kao jeftine i neupotrebljive igračkice.

Kako bismo vam dodatno približili ovu temu, u nastavku vam predstavljamo fotografije sa CES smotri iz davnijih godina, gde možete videti neke od uređaja i gedžeta koje ste kao deca očajnički želeli da imate!

Atari Roboti

Na fotografiji levo, možete videti A.B.O.B. robota (skraćenica od Brains on Board), na CES štandu, 6. juna 1983. godine. Osamdesetih godina, personalni roboti bili su jedna od onih stvari u koje se polagalo mnogo nade.

Na slici desno, vidimo ženu koja demonstrira Atarijevu najnoviju igricu Mind Link, 5. juna 1984. godine na CES-u u Čikagu, SAD. Uređaj je trebalo da skenira moždane talase, koje bi potom preveo u pokrete na ekranu. Na žalost, nikada nije zaživeo niti puštan u prodaju.

Konami Virtuelna Stvarnost

Na slici iznad, vidite Susan Bach, na CES smotri u Čikagu 1990. godine, kako demonstrira Konamijeve LaserScop sluašlice, dizajnrane da se koriste na Nintendovim igricama.

Motorola Stari Telefoni

Zašto ovaj gospodin drži Motorolin mobilni telefon pored čizburgera, na CES samitu, u leto 1994. godine? Zato što je tih godina, velika stvar bila da telefon ima manju masu od – čizburgera!

Stare Virtuelne Naocare

Virtual Vision Sport naočare za virtuelnu realnost, na CES-u u Čikagu, 4. juna 1993. godine

Nastanak DVD-a

Robert Minkhorst, predsednik i CEO Philips Consumer Electronics grupacije, drži u ruci DVD na CES-u 5. januara 1996. godine u Las Vegasu. Tada se smatralo da je DVD najsavršeniji medij za gledanje filmova!

Infrared Kamere

Dve žene iz ITT Night Vision kompanije, demonstriraju Night Quest, uređaj za noćno snimanje na CES smotri održanoj 7. januara 1996. godine.

Virtuelne Igrice

Na fotografiji iznad, vidite uređaj za virtuelnu realnost Virtual Hoops, kompanije REALWare, i njegovu demonstraciju na CES-u u Las Vegasu, 4. januara 1996. godine.

Plantronics Telefon

Džudi Bejker, produkt menadžer iz Plantronicsa, prikazuje nam CT10 bežični telefon sa slušalicama, na CES smotri 6. januara 2000. godine u Las Vegasu.

Samsung Pametni Sat

Samsungov SPH-S100, ručni sat/telefon, predstavljen na CES-u 7. januara 2001. godine u Las Vegasu. Uređaj je kombinacija sata i telefona u jednom.


Izvor: Paleofuture

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. Skeptik

    Stvarno mnogo brzo napredujemo na IT planu. Kapiram da će do te 2034. godine roboti postati uobičajena stvar, a svaki predmet u kući će imati neki svoj OS. Biće svašta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.