IT Novotarije

Gugl video: društvena odgovornost ili reklama iz drugog plana?

Velike IT kompanije nas posredstvom interneta i televizije, često iznenađuju svojim reklamama, u kojima su, kroz različita razdoblja i na različite načine, predstavljali svoje proizvode i usluge. Od krajnje inovativnih, preko sasvim prosečnih, do neshvatljivo iritantnih, njihovi reklamni spotovi su ne retko bili  više komentarisani u javnosti, nego li neki poznati holivudski naslovi.

Vremenom, i reklame su evoluirale, i od običnih komercijalnih poruka, prerasle su u neku formu kratkometražnih filmova, ili mini dokumentarca, ne bi li se proizvod ili usluga što više približili potencijalnom kupcu.

Google

Koliko je bitno kvalitetno promovisati proizvod/uslugu kroz minut-dva video klipa, toliko je bitno i adekvatno predstaviti i samu kompaniju, njenu viziju, njene zaposlene. U stvari, sve ono što predstavlja suštinu brenda koji se reklamira.

Internet gigant Gugle (Google) je, čini se, na tom polju najdalje otišao. Vreme, trud, novac i pozitivna energija koju kompanija ulaže u spotove u kojima nekad reklamira virtuelne, nepostojeće proizvode, ili prati prvoaprilske šale, čine ujedno i najbolju reklamu za samu kompaniju, a ne toliko za ono što nudi. Snimajući ovakve spotove, između ostalog, Gugl se više približio običnim korisnicima, kroz jedan nesvakidašnji, opušten način. Svoju inovativnost i viziju (koje su nesporne), su u ovim spotovima, stavili u funkciju humora, i na najbolji način predstavili sebe, odnosno stav i logiku koju zastupaju.

Bez obzira na to što veliku većinu ovakvih i sličnih klipova kompanija objavljuje tu negde oko prvog aprila, gledajući ih, možemo primetiti predanost Guglovog tima da sam video bude što realniji i upečatljiviji.

Iako smo već navikli na česte situacije u kojima se odaje počast raznim ličnostima i događajima  iz istorije (Google Doodles), Guglova posvećenost prvom aprilu kao globalnoj šali, u korporacijskom svetu, je ipak atipična.

Predmet prvoaprilskih šala su, pored zvaničnih Guglovih servisa, takođe i SF novotarije, poput servisa Google Nose ili hranljivih vlakana kao što je Google Fiber.

Ovakva forma obraćanja korisnicima, pozicionira Gugl kao jednu od friendly orijentisanih kompanija, i   kao najpoželjnijeg IT poslodavca danas. Ipak, njihovu težnju da se, makar marketinški, “umešaju” u razne pore života, mnogi ne odobravaju, smatrajući takve težnje pomalo orvelovskim, u dubljem, ideološkom smislu.

Bez obzira na to kojoj teoriji ste bliži, neosporna činjenica je da Gugl ovakvim, i sličnim potezima, skreće pažnju na sebe, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim!

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.