Planeta

Granitni kamen ukazuje na novo otkriće izgubljene Atlantide?

Prvi put pominjana 360. godine pre nove ere u Platonovim dijalozima Timeju i Kritiji, legendarna Atlantida je dugo vremena tražena od strane istoričara, arheologa i istraživača uopšte. Uprkos “uvaženom” mišljenju da se, ako je ikada i postojala, nalazila negde između Južne Amerike i Afrike, ostrvo je traženo na još mnogo mesta širom planete.

Atlantida

U novom pohodu na izgubljenu civilizaciju, tim brazilskih i japanskih naučnika je objavio da su pronašli svoju verziju Atlantide, ili makar, antičko parče granitne stene koja je bila deo kontinenta koji je nestao, nakon što su se pre 100 miliona godina Afrika i Južna Amerika razdvojile.

Brazilska “Atlantida”, kako je nazivaju, je teoretski mogla da bude deo nekadašnjeg superkontinenta Pangea. Taj kontinent je bio formiran pre nekih 300 miliona godina u kasnom Paleozoiku i ranom Mezozoiku. U toj formi je postojao oko 100 miliona godina, pre nego što su kontinenti počeli da se razdvajaju i da poprimaju današnji oblik.

Istraživači su pronašli granitni artefakt, na dubini od 2500 metara, u oblasti Rio Grande, oko 1500 km udaljenoj od obala Rio de Žaneira. Tim istraživača je napomenuo da se ovakve prirodne strukture skoro uvek formiraju na suvom tlu, što bi podržalo teoriju da je istraživani kraj nekada bio iznad nivoa vode.

Ovo otkriće je saopštila Brazilska Geološka služba (CPRM), kao vest o izgubljenom kontinentu.

“Ovo bi mogla da bude Brazilska Atlantida”, izjavio je Roberto Ventura Santos, geološki direktor CPRM-a i dodao:“Skoro smo sigurni po ovom pitanju, ali moraćemo da dodatno ojačamo naše teze!”

“Neobično je zbog toga što je u pitanju granitna stena”, smatra Santos i dodaje: “A njih ne nalazite na morskom dnu!”

Inicijalna granitna formacija je pronađena od strane geologa, prošle godine prilikom čišćenja morskog dna. Tek prošli mesec, Japan je ponudio podmorska istraživanja u svojim mini podmornicama Shinkai 6500, i ubrzo zatim su pronađene dodatne granitne formacije.

Hiroshi Kitazato, istraživač koji je vodio potragu ispred japanske agencije JAMSTEC, rekao je u intervjuu britanskom Telegrafu, da im je ovaj region bio interesantan za istraživanje.

“Ovo je region koji je najmanje istraživan na planeti”, rekao je, “te shodno tome, verujemo da je iz tog razloga veoma važno da ga istražimo. Ranije smo Shinkai-jem istraživali ekspedicije bliže Japanu, i oblasti u Indiskom okeanu i Pacifiku.”

Trenutna teorija o ovim granitnim formacijama podrazumeva da su one nekada bile deo velikog ostrva, ili pre možda deo kontinentalne kore, najpre zbog toga što nedavno otkriveni primerci se suštinski razlikuju od ostalih pronađenih na morskom dnu. U svakom slučaju, istraživači su saopštili da će im dodatno testiranje i analiziranje biti neophodni kako bi potvrdili svoje stavove. Naučnici su najavili i dodatna podmorska istraživanja u toku ove godine, kako bi sakupili što više geoloških i bioloških informacija o uzorcima.

Iako je Santos ovo otkriće najavio kao otkriće Atlantide, on je objasnio da je to bilo u kontekstu simbolike, jer, kako kaže:“Očigledno je da ne očekujemo da pronađemo davno izgubljeni grad na dnu Atlantika”. Međutim, on dodaje da bi eventualno otkriće kontinenta na dnu okeana, pokrenulo mnoga pitanja i nove stavove u stručnim krugovima.

Istraživanja su izvršili Brazilska Geološka Služba u saradnji sa Okeanografskim Institutom Univerziteta Sao Paolo i japanskom agencijom JAMSTEC, koja je i operativno upravljala podmornicama Shinkai 6500.


Preuzeto sa: RedOrbit | Autor: Lawrence LeBlond

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.