Kultura | Umetnost

Gabrijel Garsija Markes: 21 intrigantna činjenica

Gabrijel Garsija Markes (Gabriel García Márquez) je bio kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista, poznatiji kao Gabo u Latinskoj Americi. Smatrao se za jednog od najznačajnijih pisaca 20-og veka i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. Njegova dela su stekla globalni komercijalni uspeh, zahvaljujući popularizaciji karakterističnog Markesovog stila, magičnog realizma, u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije.

Gabrijel Garsija Markes

Zaobilažeći klasičnu biografiju, donosimo vam 22 intrigantne činjenice i zanimljivosti iz života ovog fenomenalnog pisca.

1. Nije znao ko mu je majka sve do sedme godine života.

2. Kao dete je bio pod uticajem praznoverja svoje bake, odgajan u svetu dohova i mistike, što se kosilo sa racionalnim umom njegovog dede.

3. Veoma rano je pokazao talenat za pevanje,slikanje i pisanje.

4. Izjavljivao je da se posle smrti njegovog dede ništa više značajno u njegovom životu nije desilo.

5. Rođen je u gradu Aracataca, jer je njegov deda morao pobeći zbog ubistva čoveka tokom pucnjave. Ovom prilikom je sa sobom poveo i svoju ćerku, majku Markesa.

6. Bio je dečak stipendista i fantastičan učenik u svakoj školi, a ipak je imao želju da pobegne i postane pisac.

7. Redovno je u školu putovao rečnim parobrodom od reke Magdalene pa sve do prestonice Bogota

8. Na tropskoj kolumbijskoj obali je bio poznat po svojim šareno obojenim košuljama i žutim čarapama. Odevajući se u drečave boje želeo je prikriti svoje siromaštvo.

9. U Barankilji je radio kao novinar, a da bi uštedeo novac, godinu dana je živeo u bordelu pod nazivom “Neboder”. U Parizu je neko vreme takođe bio primoran da jede ostatke.

10. Kada je dobio Nobelovu nagradu njegova majka je izjavila da joj je najveći izvor ponosa to što ima ćerku koja je časna sesta, i da će joj možda sada, kada je dobio nagradu, konačno popraviti telefon.

11. Dva omiljena pisca u ranoj mladosti su mu bili Hemingvej i Fokner.

12. Isto kao i Dante, odlučio se da će mu buduća žena biti Mercedes još kada je ona imala samo devet godina, a zaprosio je kada je imala 14. Venčali su se kada je Mercedes napunila 26 a on 31 i sa njom je ostao do kraja života.

13. Uspeo je da održi prijateljstvo sa kraljem Španije, Bilom Klintonom, Fidelom Kastrom i raznim velikim biznismenima.

14. Imao je posebnu viziju obrazovanja. Često je komentarisao da je bio primoran prekidati obrazovanje odlazeći u školu.

15. Osnovao je Institut za film u Havani i Institut za novinarstvo u Kartagini, Kolumbiji.

16. Svaki dan mu je na pisaćem stolu stajala žuta ruža ili lala.

17. Bio je veoma sujeveran i nikada nije nosio zlato

18. Do pedesete godine je pušio oko 60 cigareta na dan i dva puta je pobedio rak

19. Jedan od sinova mu je uspešni grafički dizajner, a drugi je veoma poštovani filmski stvaralac u L.A.-u. Radio je na Sopranovima (The Sopranos), Dva metra pod zemljom (Six Feet Under) i mnogim drugim tv serijama i filmovima.

20. Većina njegovih romana je ekranizovana, ali nije dopustio da se roman “Sto godina samoće” pretvori u film. “Izabrali bi nekoga kao što je Robert Redford, a mnogi od nas nemaju srodnike koji izgledaju kao Robert Redford.”

21. Izjavljivao je da više preferira žene od muškaraca iz razloga što se sa njima osećao sigurnije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.