Svaštara

Futuristička hrana: Štampaj, gaji, pojedi, ponovi

Futuristička hrana

Ovih dana su 3D štampači u mogućnosti da nam naprave šta god poželimo, od ljudskih organa i muzičkih instrumenata do večere. Da, upravo tako, večere. Sa pravim namirnicama i određenim nivoom veštine kuvari stvaraju sve vrste 3D štampane hrane. Ipak, ništa se ne može porediti sa futurističkim konceptom Chloé Rutzerveld, “Jestivi rast”, koji počinje kao 3D štampano testasto zemljište, a zatim prerasta u svežu, hranljivu namirnicu.

Futuristička hrana

Evo kako se dizajnerka hrane, Rutzerveld, nada da će projekat funkcionisati jednom kada tehnologija sustigne njene futurističke ideje. Kao prvo, 3D štampač bi napravio testastu supstancu koja bi sadržala više slojeva semena, spora i kvasca. Nakon toga, u narednih pet dana, odvijala bi se dva bitna procesa: rast gljiva i biljki, kao i fermentacija kvasca. Kada je hrana “spremna” zavisilo bi od osobe koja bi je jela, s obzirom da bi se ukus i miris vremenom menjao.

“Jestivi rast” nije prvi Rutzerveld-in izlet u svetu eksperimentisanja hranom. Tokom 2013. i 2014. dizajnerka je organizovala javni događaj pod nazivom “Druga večera” u okviru kojeg je istraživala koncet mesa iz bočice. Ovaj koncept, koji se nekada smatrao futurističkom hranom, danas postaje sve više mejnstrim.


Izvor: All That Is Interesting Foto: Chloé Rutzerveld

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.