Film | Muzika

Film “Extraordinary Tales”: Animirane priče Edgara Alana Poa

Edgar Alan Po je kreator mnogobrojnih dela koja kao da nikada ne izlaze iz mode, naročito u periodu oko Noći veštica. Ne samo da njegove priče i pesme i danas, u 21. veku, navode na strah, već i samo prepričavanje njegovih dela i stotine adaptacija koje su urađene u periodu posle autorove misteriozne smrti. Mnogi će se zapitati da li nam je posle tolikog broja filmskih adaptacija, sa glumačkim i rediteljskim ikonama klasičnog horor filma, potrebna još jedna? Taj odgovor je na vama, ali ukoliko ste slični nama pogledaćete trejler za novu adaptaciju Poovih antologijskih priča, animatora Raula Garsije i želećete još.

Jedan od razloga zašto ovaj novi animirani pristup uspeva dobro je taj što se, u velikoj meri, oslanja na glumački i rediteljski talenat upravo onih koji su bili pioniri u prepričavanju klasičnih dela Edgara Alan Poa. Na primer, za naraciju u filmu “Pad kuće Ašerovih” je zaslužan veliki Kristofer Li, koji se pridružio horor legendi Vinsentu Prajsu, kao jedan od najvećih i najboljih izvođača Edgarove poeme “Gavran”. Upravo je ovo bila poslednja Lijeva uloga i teško je setiti se prikladnijeg konačnog izvođenja za ovog cenjenog majstora horora.

Garsija je svakom elementu i liku dao jedinstven izgled. Na primer, za Pad kuće Ašerovih: “ideja je bila da svi likovi izgledaju kao da su isklesani od drveta, kao da su figure češkog animatora Jurija Trnka.”

Ispod možete videti snimak iz Edgarove manje poznatije priče “Činjenice o slučaju gospodina Valdemara”. Jeziva detektivska priča o čoveku uhvaćenom u hipnotišučem stanju u trenutku articulo mortis-a, odnosno trenutku smrti.

Ako ništa drugo, u Garsijevom novom filmu “Extraordinary Tales”, koji obuhvata priče Pad kuće Ašerovih, Izdajničko srce, Činjenice o slučaju gospodina Valdemara, Maska crvene smrti i Jama i klatno, ćete sigurno uživati u glasovnim sposobnostima proslavljenih velikana horora: Vinsentu Prajsu, Rodžeru Kormanu, Giljermu del Toru, Beli Lugošiju, Džulijanu Sandsu i Kristoferu Liju.


Izvor: Open Culture

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.