Planeta

Eukaliptus: Umetnost prirode

Eukaliptus

Svi znamo da je priroda u stanju da stvori prilično neverovatne stvari, ali obično verujemo da je spektar svetlih i živopisnih boja veštačka tvorevina. Međutim, u nekim prilično vlažnim klimatskim područjima, možete pronaći drveće eukaliptusa prošarano svim duginim bojama. Moglo bi se reći da zapravo priroda, isto kao umetnik, koristi svoju koru kao platno za slikanje. Kako se gornji slojevi drveća polako ljušte na videlo isplivavaju svetli zeleni slojevi koji vremenom evoluiraju u tamno zelenu, a zatim u plavu, ljubičastu, roze, narandžastu, crvenu, bordo i zatim ponovo u braon. Kada kora dostigne ovu tačku čitav proces počinje iz početka.

Eukaliptus

Eukaliptus

Kako se različiti slojevi ljušte u različito vreme i na različitim delovima drveća celokupni predeo izgleda kao da je obojen stotinama četkica svih duginih boja i svakako više podseća na Gaudijeve skulpture nego na prirodno drveće. Prirodna staništa su mu Filipini, Papua Nova Gvineja i Indonezija, a može se naći i u ostalim tropskim predelima slične vlažnosti. Obično se gaji u specifičnim regionima u blizini ekvatora, a ima ga i u Mauiu, Havajima i močvarnim predelima Afrike gde je zasađeno kako bi upijalo velike količine vode i na taj način sprečavalo razmnožavanje komaraca i širenje malarije.

Eukaliptus

Pored svog prelepog izgleda, pejzažnog dizajna i sprečavanja malarije, drveće eukaliptusa ima široku primenu i u proizvodnji papira, nameštaja i ornamentici.


Izvor i Foto: When On Earth

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.