Kultura | Umetnost

Erotska umetnost: Društvo i licemerje

Umetnost inspirisana seksom je popularna već vekovima. Uostalom, umetnost i jeste o samoizražavanju, a šta je to intimnije od seksa?

U većini slučajeva je moderno društvo prilično kontradiktorno kada se radi o seksu. Sa jedne strane, koristimo ga u marketingu prilikom prodaje svega i svačega i možemo reći da je seksualnost sjedinjena sa masovnom kulturom. A opet, kada neko govori o seksu otvoreno, skloni smo poprekim pogledima i preispitivanju njihovog karaktera. Ali čovečanstvo nije oduvek bilo tako konzervativno. Zapravo, mnoge civilizacije tokom istorije su otvoreno prihvatale svoju seksualnost. I to ne samo kao stvarnost već i kao umetnost.

Hramovi Khajuraho u Indiji su stari oko 1000 godina i posvećeni su različitim hindu i džain bogovima. Svi ovi hramovi (ukupno 21) su poznati po svojim erotskim skulpturama koje sačinjavaju 10% od preko hiljadu rezbarija.

Hramovi Khajuraho - Indija

Još jedna erotska skulptura sa Khajuraho hramova. Ove skulpture ne predstavljaju božanstva već obične ljude u obavljanju svoje dnevne rutine: posao, poljoprivreda, igra, pravljenje muzike…

Hramovi Khajuraho - Indija

Oslikana keramika, poznata kao Oinochoe, je jedan od najpoznatijih artefakata antičke Grčke. Istaknuti atinski umetnik, Shuvalov Painter, ju je oslikao negde između 440. i 410. pre nove ere. Inače, atinski umetnici su usvojili ovaj stil krajem 6. veka pre nove ere, a ubrzo je postao i dominantan način slikanja u celoj antičkoj Grčkoj.

Oinochoe - oslikana keramika iz antičke Grčke

Rimljani su koristili erotske motive za mnogo više od umetnosti. Ova uljana lampa prikazuje par tokom seksualnog čina.

Rimska uljana lampa

Grad Pompeja je bio poznat kao riznica seksa i razvrata pre nego što ga je vulkan Vezuv zakopao ispod svoga pepela. Ipak, mnoga umetnička dela su preživela, kao npr. ova freska iz kupatila predgrađa, iskopana pre samo 20 godina.

Pompeja - freska

Ova slika je bila naslikana na zidinama samog grada, a predstavlja Prijapa, manjeg boga plodnosti.

Prijap - Pompeja

Obližnji grad Herkulaneum je bio podjednako perverzan kao Pompeja. Ovde možemo videti jedan od najstarijih primeraka rimske erotske umetnosti, Pana sa kozom.

Bog Pan sa kozom

Šunga je japanska erotska umetnost koja je prvenstveno nastala uz pomoć korišćenja drvorezvog otiska. Stil je svoj vrhunac doživeo u 17. veku, tokom edo perioda. S obzirom da se golotinja nije smatrala erotičnom, likovi iz šunge su obično bili obučeni, a genitalije su rađene sa dosta detalja.

Japan - šunga stil

“San ribareve žene” je jedan od najpoznatijih šunga drvoreza u istoriji. Japanski umetnik, Hokusai, je napravio ovo delo 1814. opisujući erotiku pipka, motiv koji je i dan danas popularan u japanskoj kulturi. Ovo delo je, od svog samog početka, postalo veoma inspirativno i uticajno. Čak je i Pikaso oslikao svoju verziju ovog dela.

San ribareve žene

Ovaj primerak peruanske umetnosti pripada Moče civilizaciji. Predkolumbijska južnoamerička umetnost je imala tendenciju da prikazuje seksulane slike kao simbol plodnosti. Kao i mnoge druge antičke civilizacije, peruanska kultura je koristila umetnost kako bi zabeležila svoj svakodnevni život u kojem je seks, očigledno, imao veoma bitnu ulogu.

Moče civilizacija

Vorenov pehar je srebrni rimski pehar koji prikazuje muškarce u seksulanom činu. U modernom dobu se smatrao kontroverznim zbog homoseksualnih opisa, te je Britanski muzej odbio da ga kupi po veoma niskoj ceni kada je imao priliku tokom 1950-ih. Muzej je kasnije promenio svoje mišljenje i 1999. platio 1,8 miliona funti za ovo delo, što je bila najskuplja kupovina ovog muzeja u to vreme.

Vorenov pehar - Rim


Izvor: All That Is Interesting

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.