Kultura | Umetnost

Edel Rodrigez: kubanski koreni pod uticajem pop kulture

Edel Rodrigez (Edel Rodriguez) je umetnik kubanskog porekla, rođen 1971. koji živi i radi u SAD-u. Rođen je u malom farmerskom gradu El Gabriel, okružen poljima duvana i šećernom trskom, a na brod za Ameriku se ukrcao sa porodicom tokom 80-ih godina gde se prvi put susreo sa američkom pop kulturom koja je izvršila veliki uticaj na njega.

Edel Rodrigez - Pejzaž Ruanda, 2006

Njegova dela su inspirisana ličnom istorijom, religijskim ritualima, politikom, sećanjima, nostalgijom i predstavljaju svojevrsno ispitivanje identiteta, kulturološke istisnutosti i smrtnosti. Mnoge njegove ilustracije su veoma kompleksne dok su druge lišene viška grafičkog ukrasa, ali se zato posmatraču sve obraćaju krajnje direktno, jasno i sažeto. Ono što je interesantno jeste da je Rodrigez uspeo da razvije stil koji je, sa jedne strane, otvoren i očigledan, kao što je njegov portret Osame Bin Ladena, ali i oštro elegantan što se može videti na akrilnoj Travijati.

Edel Rodrigez - Osama Bin Laden, 2011

Edel Rodrigez - Travijata, 2012

Edel Rodrigez - Kina vs. Gugl

Prema rečima umetnika, Rodrigez se uvek bavio ilustracijom, čak i u periodu kada je bio umetnički direktor u magazinu Time (1994-2008). To je period kada je počeo da sagoreva i oseća preopterećenje. Crtao je tokom vikenda ili kasno uveče, pa čak i na putu do posla. Svaki trenutak slobodnog vremena je koristio da svoju ideju prenese na papir, u vidu crteža.

Edel Rodrigez - The Roots, 2004

Edel Rodrigez

“Zakoračio sam u umetničke vode da bih eksperimentisao i istraživao i planiram da nastavim tim putem. Pola zabave je u tome što ne znaš šta je sledeće.”

“Veliki broj mojih ilustracija potiče iz ličnih knjižica za skiciranje. To su crteži o rasipanju, gubitku, ugnjetavanju, sreći, smrti, ili bilo čemu što se u tom trenutku odvija u mojoj glavi.”

Edel Rodrigez - U ratu, akril na papiru

Edel Rodrigez - Gvantanamo

Tokom svoje karijere radio je za mnoge poznate kuće, kao što su: Njujork Tajms, Tajm magazin, CM magazin, Njujorker, kao i za mnoge druge publikacije i izdavače. Kao međunarodni umetnik svoja dela je izlagao u Los Anđelesu, Torontu, Španiji, Njujorku, Dalasu, Filadelfiji…

Edel Rodrigez - Bog


Izvor: “100 Illustrators”, knjiga II, Steven Heller & Julius Wiedemann, TASCHEN

Foto: Ederl Rodriguez

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.