Film | Muzika

Džim Džarmuš – kratka filmska karijera u slikama

Sa puštanjem novog filma, vampirske romanse “Samo ljubavnici opstaju” (Only Lovers Left Alive), disidentni reditelj Džim Džarmuš (Jim Jarmusch) se ponovo vraća da radi ono u čemu je najbolji: daje jedan čudan, divan i neposlušno individualan pogled na svet.

Džim Džarmuš

Džejms R. Džarmuš je rođen 22. januara 1953. u Ohaju. Njegova ljubav prema filmu počela je u periodu kada ga je majka ostavljala u bioskopu da gledam matine filmove B produkcije. 1976., uprkos nedostatku filmskog iskustva, biva prihvaćen na prestižnu filmsku školu Njujorškog Univerziteta, “Tisch School of the Arts”, zahvaljujući snazi njegove fotografije i eseja.

1. Permanent Vacation, 1980

Chris Parker - Permanent Vacation

Film je Džarmušev finalni projekat na univerzitetu i predstavlja polu autobiografsku priču, sa Kris Parkerom (Chris Parker) u glavnoj ulozi adolescentne lutalice. Film nije bio prikazan u bioskopima.

2. Stranger Than Paradise, 1984

Stranger Than Paradise

Njegov prvi veliki film koji je osvojio nagradu za kameru na Kanskom filmskom festivalu 1984. Komedija koja nam priča priču o tri njujorške skitnice koje igraju Ričard Edson (Richard Edson –  originalni bubnjar grupe Sonic Youth), Džon Luri (John Lurie) i Ester Balint (Eszter Balint).

3. Down By Law, 1986

Down By Law

Napisana i režirana priča od strane Džarmuša o tri osuđenika u Nju Orleansu i Luzijani. Film je karakterističan i primećen po svojoj sporoj kameri. Na gornjoj fotografiji vidimo Elen Barkin (Ellen Barkin) i Tom Veitsa (Tom Waits) u jednoj od scena.

4. Mystery Train, 1989

Mystery Train

Sledeća dva filma usmerena su na istraživanje paralelnih priča. Tri zasebne priče odvijaju se tokom iste noći u istom hotelu u Memfisu. Japanski par Youki Kudoh Masatoshi Nagase nam dočarava jednu od njih, Daleko od Jokahome.

5. Night On Earth, 1991

Night On Earth

Još jedan Džarmušev film koji se bavi nezavisnim paralelnim pričama. Petoro taksista u komunikaciji sa svojim putnicima tokom iste noći, u pet različitih gradova: Los Anđelesu, Njujorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju. U filmu se pojavljuju Đina Rolands (Gina Rowlands), Vinona Rajder (Winona Ryder), Rosi Perez (Rosie Perez), Roberto Benini (Roberto Benigni) i drugi.

6. Coffee and Cigarettes: Somewhere in California, 1995

Coffee and Cigarettes

Džarmuš je ovaj projekat započeo još 1986. Sporadično je snimao seriju kratkih zapisa u crno beloj tehnici, kojima zajednički momenat jesu kafa i cigarete. U prikazanoj sceni Igi Pop i Tom Veits  slave odvikavanja od pušenja. Film je dobio Zlatnu palmu u Kanu za najbolji kratkometražni film.

7. Dead Man, 1995

Dead Man

Povratak ka crno beloj tehnici i prvi film koji ima istorijsku crtu, čija je radnja smeštena u 19. vek zapadne Amerike. Glavu ulogu u ovom, kako ga Džarmuš zove, psihodeličnom vesternu igra Džoni Dep (Johnny Depp), dok se u filmu pojavljuju i Bili Bob Torton (Billy Bob Thornton), Igi Pop (Iggy Pop), Džon Hart (John Hurt), Robert Mičam (Robert Mitchum) i drugi.

8. Ghost Dog: Way Of The Samurai, 1999

 Ghost Dog: Way Of The Samurai

Sniman u Džersi Sitiju, Forest Vitaker (Forest Whitaker) igra Ghost Dog-a, mladog čoveka koji svrhu života pronalazi u samostalnom filozofskom treniranju za samuraja, što ga dovodi do toga da postane plaćeni ubica.

9. Coffee and Cigarettes, 2003

Coffee and Cigarettes

Serijal The Coffee and Cigarettes završen je 2003. sa puštanjem ukupno 11 kratkih priča. Pored Kejt Blanšet (Cate Blanchett), ekipu čine neki od standardnih glumaca za njegove filmove, kao što su Roberto BeniniIgi Pop, Stiv Bušemi (Steve Buscemi), Tom Veits.

10. Broken Flowers, 2005

Broken Flowers

Džarmuševo proputovanje u kojem se reditelj fokusira na starenje Don Žuana, kojeg igra Bil Marej (Bill Murray). Putujući po SAD-u on pokušava pronaći svoje četiri bivše ljubavnice, od kojih je jedna možda rodila njegovogo dete.  Film je dobio Gra Pri nagradu na Kanskom festivalu 2005.

11. The Limits Of Control, 2009

The Limits Of Control

Isak De Bankol (Isaach De Bankole) igra vuka samotnjaka, ubicu koji odlazi u Španiju kako bi dovršio svoj kriminalni posao. Jednima je ovaj film meditativan, drugima dosadan. Pored Isaka De Bankola  u filmu možemo videti Tildu Svinton (Tilda Swinton), Džona Harta, Bil Mareja i dr.

12. Only Lovers Left Alive, 2013

Only Lovers Left Alive

Njegov poslednji film, vampirska romansa sa Tildom Svinton i Tomom Hidlstonom (Tom Hiddleston) u glavnim ulogama. Film je bio nominovan za Zlatnu palmu u Kanu.

Kao što je očigledno iz njegovih filmova, Džarmuš je veoma okrenut muzici. Pre nego što je započeo filmsku karijeru radio je kao muzičar u Njujorku, a danas svira gitaru u bendu SQÜRL. Interesantno je spomenuti da je on jedan od osnivač tajnog kluba “Sinovi Li Marvina”, kojem takođe pripadaju Tom Waits, Thurston Moore, Gary Busey, Neil Young i Nick Cave. Članstvo zahteva da imate naizgled prihvatljivu sličnost sa Li Marvinom.

Jim Jarmusch


Izvor: The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.