Kultura | Umetnost

Dejvid La Šapelove industrijske halucinacije (FOTO)

Nakon što se povukao iz sveta mode i komercijalne fotografije 2006. Dejvid La Šapel (David LaChapelle) se preselio na Havaje, planirajući da svoje dane provede kao farmer, odmarajući se u tropskim oblastima. Ova odluka je bila inspirisana rastućim interesovanjem za životnu sredinu i klimatske promene – zabrinutost sa kojom se magazini, sa njegove tačke gledišta, nisu ozbiljno bavili. Tranzicija, međutim, nije zaustavila ovog 50-ogodišnjeg fotografa da sanja u slikama. Sada, kada su modeli sa gotovo nimalo odeće na sebi nestali, njegovi modeli uključuju još manje odeće.

David LaChapelle

Na izložbi “LAND SCAPE” umetnik je dočarao halucinogenu predstavu industrije. Fabričke rafinerije postaju psihodelične, parkovi puni bombona i benziske stanice skrivene u džungli, kao da žude za hramovima Indijane Džonsa. Scene su u potpunosti lišene ljudi, iako se još uvek mogu videti njihovi tragovi: kartoni, plastični vikleri za kosu, slamčice i još mnogo toga. “Volim kada je u koncepciju uključen neki zanat”, dodaje fotograf. “Vidite sve nedostatke, kasete, otiske prstiju…oni mu daju neki ljudski osećaj.”

David LaChapelle

David LaChapelle

Okupani u svetla drečavo zelene, roze i plave, pejzaži dejulu kao post-apokaliptična imaginacija sveta, koji konzumira sam sebe. “Kada sam ja bio mali nismo razmišljali o kraju ljudske egzistencije. Nismo razmišljali o kraju našeg postojanja do kojeg može doći samim življenjem. U poslednjih par godina ljudski uticaj na prirodu je postao pitanje, koje nijedan fotograf koji izlaže u galerijama, nije mogao zanemariti. Potrebno je masovno prosvetljenje kako bi se pohlepa i želja za priznanjem i pripadanjem ostavile po strani, ne bi li se pronašao izlaz iz ove situacije.”

U međuvremenu, distanca od modne industrije, izgleda da mu je donela novu perspektivu u pogledu kulture potrošača.“Vreme u kojem živimo je veoma dekadentno”, dodaje Dejvid La Šapel. Spominje i genetski modifokovane lubenice koje se uvoze iz Argentine i prodaju na Havajima.

David LaChapelle

David LaChapelle

I pored svega, Dejvid La Šapel ostaje veran svojim fantastičnim idejama koje definišu njegov modni rad – nije želeo da prenese ozbiljnost koja je generalno povezana sa temom klimatskih promena. “Boja i humor su bitni zato što su dalekosežni. Imate želju da okrenete glavu…ali to će dovesti do neaktivnosti i samozadovoljstva. Moramo se uključiti, biti svesni i ne dozvoliti da zapadnemo u apatiju.”

On smatra da postoji jednostavno rešenje. “Budi čovek, imaj smisao za humor i uživaj u životu – iako se nalazimo u kritičnom istorijskom trenutku”, kaže fotograf.

Na noć otvaranja izložbe, nakon after partija, umetnik je izrazio svoje uverenje rečima: “Zajebi umetnost, igrajmo! Sutra će ponovo biti ozbiljan dan.”

Više o Dejvidu La Šapeli i sličnim umetnicima možete naći na Artsy-u.

David LaChapelle

David LaChapelle

David LaChapelle


Izvor: Interview Magazine
Intervju: Rachel Small

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.