Planeta

Danakil depresija u Etiopiji: Kako izgleda pakao na Zemlji

Danakil depresija u Etiopiji Izvor: Explosive Aperture

Za sve one koji misle da je pakao stvaran stižu čestitke. Kako Nacionalna geografija kaže, Belzebubova jazbina zaista postoji i može se pronaći u Etiopiji.

Nazvana “najsurovijim mestom na planeti Zemlji”, Danakil depresija leži duboko ispod nivoa mora u severnom etiopijskom regionu, Afar. Ova depresija ne predstavlja samo najtoplije mesto na planeti, već i geološki najaktivnije, u suštini sačinjeno od istopljenog, kiselog i balončićastog zemljišnog prostranstva, za razliku od svega ostalog što ste imali priliku da vidite.

Danakil depresija u EtiopijiIzvor: Greenland Tours & Hotels

Danakil depresija u Etiopiji Izvor: Explosive Aperture

Sastoji se od mešavine različitih minerala, soli, sumpora i gvožđa, što se vizuelno ispoljava u živoj kombinaciji žute, narandžaste i crvene, dajući pejzažu neonski, ali i smrtonosan izgled. Neki od bazena Danakil depresije se čak mogu pohvaliti svojim pH nivoom koji ide ispod 1, što je u smislu kiselosti negde između baterije i stomačne kiseline. Međutim, veoma često se ispod ovih bazena, koji su prekriveni tankom slanom korom, nalaze podzemni bazeni smrtonosne kiselosti.

Danakil depresija u EtiopijiIzvor: Shawn Was Here

Život baš i nije stvar koju ćete ovde pronaći, što nam govori da je zemljište Danakil depresije jedno od najogoljenijih i najneplodnijih ekosistema na svetu. Međutim, ono što joj nedostaje u smislu života, depresija nadoknađuje u pogledu geološke aktivnosti. Dno depresije je prekriveno bazaltnim tokovima, štitastim vulkanima i čađavim vrhovima. 1926. magma se podigla na samu površinu, uzrokujući pojavu eksplozija pare što je dovelo do formiranja “maar”-a (od latinskog „mare“, more), odnosno niskoreljefnog vulkanskog kratera.

Danakil depresija u EtiopijiIzvor: Search of Life

Zemljište koje okružuje depresiju je nekada predstavljalo sastavni deo Crvenog mora. Kada je voda nestala ostavila je za sobom ogromne količine soli, koja je postala vredna, ali i fatalna roba za lokalno stanovništvo koje živi u okolini Danakil depresije. Slani blokovi se prvo seku, a zatim se pakuju na kamile i transportuju do obližnjih gradova u kojima se prodaju. I tako već duže od 100 godina.

Danakil depresija u EtiopijiIzvor: Khusela

Iako ljudi posećuju Danakil depresiju ne bismo je preporučili onima sa slabijim srcem. Sa prosečnom dnevnom temperaturom od 41ºC vrućina je nepodnošljiva, a situaciju dodatno pogoršava ključajuće vreli povetarac, ili “Afar vetrovi”, kako ih lokalno stanovništvo naziva.

Danakil depresija u EtiopijiIzvor: Strange Beauty of Salt Mines

Za one koji se ne plaše ekstremnih vremenskih uslova i povremenih pretnji (česti sukobi zbog bogatstva soli koji su umeli da dovedu i do smrtnih ishoda) put u Danakil depresiju podrazumeva: odsedanje u skromnom smeštaju, putovanje džipovima ili na kamilama uz obaveznu pratnju naoružanih stražara, što, kada su u pitanju male grupe, ovaj put čini izuzetno skupim.


Izvor : All That Is Interesting

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.