Film | Muzika

Da li ste čuli za Vilhelmov vrisak?

Godine 1951. kompanija Vorner Bros (Warner Bros) je izdala film Distant Drums, u režiji Raula Volša (Raoul Walsh), sa Geri Kuperom (Gary Cooper) u glavnoj ulozi. Igrajući kapetana Kvinsija Valasa, on predvodi grupu vojnika koja je zadužena da zaštiti meštane centralne Floride 19. veka od Semiola Indijanaca. U scenama u kojima vojnici prolaze kroz močvaru, jednog od njih ujeda aligator i odvlači pod vodu.

Kako je u filmovima inače praksa, vrisak koji je glumac trebalo da ispusti je sniman naknadno. Čak je organizovana i audicija za vrisak pod nazivom – “čoveka ujeda aligator i on vrišti”. Na kraju je odabrano ukupno šest varijacija vriska, od kojih je ipak, najupečatljiviji peti snimak, koji se pripisuje glavnom glumcu Šeb Vuliju (Sheb Wooley), koji je i iskorišćen za pomenutu scenu.

Međutim, dve godine nakon ovog filma, 1953, Vorner izbacuje film “The Charge at the Feather River” u kojem je stari snimak ponovo upotrebljen, i to u sceni kada strela pogađa glumca Ralfa Bruksa, koji igra redova Vilhelma.

Upravo po ovom karakteru je Vilhelmov vrisak i dobio ime. Prvih nekoliko godina, vrisak je korišćen isključivo u Vornerovoj produkciji, da bi ogromnu popularnost stekao u filmovima Džordža Lukasa: Ratovi Zvezda i Indijana Džouns. Kasnije, ovaj vrisak su koristili mnogi poznati režiseri, uključujući Kventina Tarantina i Pitera Džeksona, koji su ga koristili u skoro svakom svom ostvarenju.

Vilhelmov vrisak, kao kinematografski kliše, do sada je upotrebljen u više od 230 filmova, u raznim televizijskim serijama i emisijama, kao i u video igrama i TV reklamama.

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.