Planeta

Da li ste čuli za mammatus oblake? (FOTO)

Oblaci, sami po sebi, predstavljaju fanstastične formacije bez obzira na njihov oblik, te je veoma lako izgubiti pojam o vremenu dok ih posmatramo sa zemlje. Uvek nam deluje kao da prave razigrane oblike i da se nepredvidivo menjaju tokom dana.

Međutim, neke atmosferske pojave su dosta ređe od drugih. Uzmite ove neverovatne mammatus oblake kao primer.

Ovi oblaci podsećaju na male pamučne loptice koje vise sa neba, a njihov naziv dolazi od latinske reči mamma što u prevodu znači grudi ili vime. Tako da da, ovo su “sisasti” oblaci koji nebu daju penušavi izgled kokičaste strukture.

Mammatus oblaci

Mammatus oblaci

Iako deluju prilično simpatično, ovi oblaci mogu predstavljati indikator nadolazeće oluje, ili pak tornada, kada se formiraju u podnožju masivnih kumulonimbusa. U zavisnosti od atmosferskih uslova možemo razlikovati nekoliko tipova mammatus-a, čiji izgled može varirati od neprovidnih, glatkih, razuđenih ili providnih.

Mammatus oblaci

Postoji nekoliko teorija o tome kako nastaju ovi oblaci. Iako se one razlikuju u nekim mehaničkim detaljima, većina njih ima veze sa susretanjem toplog i hladnog vazduha. Različiti uslovi dovode do formiranja različitih mammatus-a, od gustih klasterastih mehurića pa do pojedinačno raspoređenih na otvorenom nebu. Mogu biti gusti i pahuljasti ili svetli i raštrkani.

Mammatus oblaci

Mammatus oblaci

Zbog njihove povezanosti sa olujama piloti obično izbegavaju da lete ukoliko vide ove oblake, ali izgleda da ovaj avio nije imao drugog izbora osim da ih ohrabri.

Mammatus oblaci


Izvor: Viral Nova Foto: Matrix World

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.