Planeta

Da li biste rizikovali svoj život radi putovanja na Mars?

Snovi ljudske rase o kročenju na drugu planetu, od prošle nedelje su za korak bliže realnosti. Naime, ova vest je došla nakon saopštenja misije Mars One da su primili više od 78.000 video prijava za šansu za život na crvenoj planeti!

Planeta Mars

Konkurs koji je otvoren 22. aprila, imao je za cilj da pronađe četvoro hrabrih ljudi, koji bi nakon višegodišnje astronautske obuke, nadamo se, uspostavili stalnu i održivu koloniju do 2023. godine.

Od budućih Marsovaca – kojima je naplaćena taksa za prijavu od 75 dolara, se očekuje da zauvek napuste prijatelje, porodicu i sve zemaljske stvari, radi ove, jedinstvene prilike!

Među prijavljenima najviše ima muškaraca u 20-im godinama, ali se, takođe, izdvajaju i SF entuzijasti, studenti, odnosno svi oni koji žele da kroz ovaj poduhvat upišu svoje ime u istoriju.

“Sa 78.000 prijava u prve dve nedelje, ova misija ima priliku da preraste u najtraženiji posao ikad”, rekao je Bas Lansdorp, generalni direktor i ko-osnivač misije Mars One. “Ovi brojevi nam pružaju nadu da ćemo doći do cifre od pola miliona prijavljenih!”

Sigurnost ove avanture nikako nije zagarantovana, i samo putovanje je prožeto raznim opasnostima. Mehanički kvarovi su svakako mogući, dok opasnost od radijacije još uvek nije prevaziđena. Novi astronauti će morati da budu jake mentalne ličnosti, jakog karaktera, i sposobni da u veoma skučenom prostoru trpe još tri saputnika skoro godinu dana. Bez tuširanja. Astronauti će, kao hranu i vodu na putovanju kroz svemir, koristiti prerađene telesne izlučevine: od znoja i urina će se praviti pijaća voda, a od izmeta hrana.

Mars One

Međutim, nisu svi oduševljeni ovom misijom, i organizatori su se već susreli sa ozbiljnom kritikom. Tako Lee Hutchinson iz  Ars Technice odlazi još dalje, i oštro kritikuje celu misiju:“To jednostavno liči na ludu i nemoguću misiju. A tu ne mislim na one lude i nemoguće misije koje se zavšavaju trijumfom ljudskog duha nad ne znam čim, i sličnim nebulozama. Mislim na nemoguće i lude misije gde će određeni ljudi završiti mrtvi! Želim misiji Mars One svu sreću ovog sveta, ali ako oni izvedu i jedno jedino lansiranje, poješću svoj šešir!”, rekao je Hutchinson.

Izvor: The Week

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.