Planeta

“Colombe d’Or”, beg u Provansu: Gde su boravili velikani umetnosti?

The Colombe d’Or

Pariz ima Café Flore, Venecija Harry’s Bar, a Njujork je imao Stork Club. Postoje određena mesta koja poseduju taj “je ne sais quoi” momenat i moć da namame najfascinantnije ljude. Mesta gde su se, pod upaljenim svećama oko stolova, odvijali legendarni razgovori, neispričana koketiranja i skandalozne prepirke. U brdima iznad Nice, gde raspevani čvorci dočekuju preplanula tela koja se povlače od glamura Azurne obale, u potrazi za provincijskom uspavankom, nalazi se jedno ovakvo mesto, srednjevekovno selo smešteno na kapiji Provanse.

The Colombe d’Or

The Colombe d’Or

Colombe d’Or je kafe u Provansi koji je u vlasništvu iste porodice još od 1920-ih, s tim što je tada bio poznat pod nazivom “Chez Robinson”. To je mesto gde se vikendom, na terasi pod otvorenim nebom, okupljalo lokalno stanovištvo kako bi uživalo u vinu i plesu. Provanski farmer, Pol Ru, otvorio je ovaj jednostavan kafe nakon povratka iz Prvog svetskog rata i vodio ga je sa svojom ženom Titi koja ga je ubedila da prošire biznis u mali hotel u vidu trosobne krčme pod novim imenom.

Hotel je ubrzo počeo da privlači živopisne likove iz obližnjeg regiona, kao što su Ficdžeraldovi koji su sa svojim prijateljima letovali u porodičnoj vili na plaži, pola sata južno od hotela.

The Colombe d’Or Style

Tokom Drugog svetskog rata, mali hotel od terakote je postao osamljeno, sigurno utočište za umetnike kao što su Žorž Brak i Leže, Pikaso, Šagal i Renoar. Postalo im je njihova tačka na kojoj bi se zaustavili i svratili da pojedu domaći ručak koji su svi hvalili.

The Colombe d’Or

The Colombe d’Or

Ubrzo su se Pol Ru i njegova žena sprijateljili sa umetnicima i, iako nisu imali nikakvu formalnu pozadinu vezanu za umetnost, počeli su da razvijaju oko za istu i odlučili su da ponude besplatan smeštaj u zamenu za slike i skice. Iznad vrata hotela visio je veliki znak na kojem je pisalo:”Ici on loge à cheval, à pied ou en peinture”” – “Nudimo smeštaj onima koji idu peške, koji su na konjima i onima sa slikama.” I to je priča kako je Colombe d’Or postalo legendarno mesto koje je zavšilo sa više umetničkih vrednosti u odnosu na većinu muzeja.

Atmosfera u hotelu je prožeta nostalgijom i skrivenim prisustvom velikana kao što je Pikaso, kojeg ste ovde mogli sresti dok puši cigaretu i razmišlja o novom obećavajućem delu koje će stvoriti. Njegova vizija vaze sa cvećem visi, u opuštenom maniru, u trpezariji hotela. Slike još mnogih lojalnih gostiju ukrašavaj enterijer ovog legendarnog mesta. Na samom ulazu vas pozdravlja skulptura César Baldaccini-ja, dok se pored bazena, obasjana Suncem, kupaju Miroova dela. Poslagane na zidu nižu se slike Henrija Matisa, a mural Ležea ukrašava otvorenu terasu.

The Colombe d’Or

Mali broj ljudi zapravo zna pravu vrednost umetničke kolekcije porodice Ru s obzirom da nikada nije bila procenjena, a ono što možete videti u hotelu je samo njen mali deo. 1960., velike deo kolekcije je bio ukraden i ponovo pronađen u skladištu železničke stanice u Marseju.

The Colombe d’Or

Iako je hotel ostao razožuravajuće jednostavan, njegova klijentela nije. Boemi, intelektualci, poznati i, još uvek, nepoznati umetnici posećuju ovo uspavano brdovito selo Saint Paul de Vence.


Izvor i Foto: Messynessychic

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.