Film | Muzika

Čarli Kofman – savršen izbor za adaptaciju “Klanice 5”

Čarli Kofman (Charlie Kaufman), scenarista čije se ime krije iza filmova “Being John Malkovich” i “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” , imaće priliku da učestvue u još jednoj interesantnoj filmskoj adaptaciji. Naime, radi se o scenariju za film “Klanica 5” (Slaughterhouse-Five), koji će biti rađen prema noveli poznatog američkog pisca Kurta Vonegata (Kurt Vonnegut), u režiji Gilermo Del Tora (Guillermo del Toro).

Charlie Kaufman

Del Toro je izjavio za Dejli Telegraf: ” Čarli Kofman i ja smo razgovarali oko sat i po vremena i došli do savršene adaptacije ove knjige. “Međutim, on je istakao i potencijalnu prepreku za Univerzal Studio, koja će producirati film: “Čarli Kofman je veoma skup pisac!”

Knjiga je ekranizovana još 1972, u režiji Džordž Roj Hila (George Roy Hill), najpoznatijeg po filmu “Buč Kasidi i Sandens Kid” (Butch Cassidy and the Sundance Kid). Radnja je postavljena  za vreme bombardovanja Drezdena u Drugom svetskom ratu i prati priču američkog ratnog zarobljenika kojeg drže u klanici.

Inače, Kofmanove adaptacije knjiga za ekran nisu uvek jednostavne. 2002. godine se borio da napiše verodostojnu interpretaciju iz oblasti beletristike, “Kradljivac ordideja” (Orchid Thief), prilikom čega je i sam postao  predmet filma “Adaptacija” (Adaptation). Klanica 5  takođe ima ne konvencionalni strukturu, sa autobiografskim elementima i putovanjem kroz vreme, što je čini pogodnom za Kaufmanov stil rada.


Izvor: The Guardian

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.