Film | Muzika

Bob Marli: Kratko premotavanje činjenica

Bob Marli

Obožavan od strane miliona, rastafarijanska rege zvezda, Bob Marli, je neko ko je uspeo da očara ljude širom sveta. U to ime vam donosimo nekoliko činjenica  o ovoj muzičkoj legendi.

#Ime
Njegovo pravo ime je Nesta Robert Marli. Nakon komentara da Nesta više zvuči kao žensko ime, a da bi sačuvao svoju muškost, Marli je zamenio mesta srednjeg i prvog imena. Međutim, ovo nije jedina stvar koja se primetno razlikuje u odnosu na njegovu matičnu knjigu rođenih. Marli je rođen 04. februara 1945., ali je njegovoj majci trebalo neko vreme da ga i zvanično registruje, što znači da je datum njegovog rođenja u krštenici pogrešan.

#Rasno poreklo
Zbog svog mešovitog rasnog porekla, koje se javno videlo na njegovoj koži, kod lokalnog stanovništa Kingstona je bio poznat kao “beli dečak” . Zbog ovoga se osećao veoma otuđenim i bila mu je potrebna velika pomoć kako bi izgradio samopouzdanje i samopoštovanje i na kraju postao čovek kakav je bio.

#Škola
Najomiljeniji predmet u školi mu je bila metamatika. Na žalost, u školi se nije dugo zadržao i napustio ju je u ranim godinama mladosti, a put je nastavio kao šegrt za varenje. Nakon opasne povrede u kojoj mu je parče metala uletelo u oko, Marli je, na sreću svih nas, odlučio da napusti posao varioca.

Bob Marli

#Marihuana i zatvor
Bio je uhapšen za posedovanje marihuane i zbog toga je proveo mesec dana u zatvoru. Za tih mesec dana se upoznao sa mnogim zatvorenicima izgradivši dobre i čvste odnose. Ovi zatvorenici su ga motivisali da počne da piše pesme sa jačom političkom porukom.

#Tuff Gong
Osnovao je izdavačku kuću Tuff Gong koja je dobila naziv po Marlijevom nadimku. Danas se ova izdavačka kuća može pohvaliti sa jednim od najvećih objekata za audio snimanje na Karibima.

#Žene
Bio je poznat kao priličan ženskaroš. Tokom svog života se uplitao u živote mnogobrojnih žena, a sa nekoliko njih je dobio decu.

#Slava i novac
Kada je dostigo uspeh postao je izuzetno velikodušan kada je u pitanju novac. S obzirom da je odrastao u siromašnoj porodici na Jamajci, bio je upoznat sa poteškoćama preživljavanja. Odlučio je da svoju dobru volju pretoči u prasku na taj način što je mnogobrojnim prijateljima kupio kuće, a pomagao je i velikom broju siromašnih na Jamajci.

#Smrt
Fudbalska povreda, koju je zadobio 1977., dovela je do toga da mu lekari pronađu maligni melanom na nožnom prstu. Preporučena mu je anputacija, ali je istu odbio iz religijskih razloga. Tumor se kasnije proširio što je, na kraju, dovelo do smrtnog ishoda.

#Poslednje želje
U poslednjem stadijumu bolesti Marli je izrazio želju da svoje poslednje dane okonča na Jamajci, što, na žalost, nije uspeo. Preminuo je na putu Nemačka – Jamajka, ali je, kao večiti romantik, sahranjen na domaćem terenu zajedno sa fudbalskom loptom, svojom Gibson Les Paul giratom i pupoljkom marihuane.


Izvor : Clash Music

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.