IT Novotarije

“Black Mirror”: Guglov najnoviji patent za snimanje vaših sećanja

Pametne naočare

Kompanija Gugl radi na svom najnovijem patentu (radna verzija imena: Black Mirror) koji bi nam omogućio pretraživanje video baze našeg života, a sve uz pomoć snimanja preko Gugl naočara ili neke nove, budući nosive, tehnologije.

Iako zvuči kao nešto iz filma naučne fantastike, metod koji stoji iza ovoga je zastrašujuće jednostavan. Kao što nam Gugl naočare omogućavaju da snimamo svet oko nas iz naše perspektive, patent bi omogućio daleko napredniju verziju tehnologije snimanja delova naših života. Video bi nakon toga bio prosleđen na pametni telefon i aploudovan na neko klaud  (cloud) rešenje u okviru kojeg biste mogli, glasovnom kontrolom, da pretražujete kroz biblioteku vaših sećanja.

Iako je sam princip metode koja stoji iza ovoga tehnički moguć, jedini ograničavajući faktor jeste način na koji bismo snimili naša sećanja. Implikacije koje dolaze sa ovim mogućnostima su ogromne, a jedna od njih je i emotivni uticaj koji bi ovo imalo na čoveka. Bez obzira da li se slažete sa ovim patentom ili ne, ostaje činjenica da postoje određene tehnološke prepreke koje je potrebno prevazići.

Ovakvo snimanje zahteva izuzetno malu optiku, kao i uređaj za skladištenje podataka koji bi bio dovoljno portabilan i dovoljno velikog kapaciteta. Sa druge strane, uvek postoji mogućnost direktnog striminga i čuvanja na Guglove klaud servere.

Bioničko sočivo

Mnoge kompanije (uključujći i Gugl) već rade na kontaktnim sočivima koja bi nam omogućila “nadljudski” vid, a imajuću u vidu da optika i strujna kola postaju sve manja, samo je pitanje vremena kada će ova naučna fantastika postati realnost.


Izvor: Huffington Post

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.