Kultura | Umetnost

Bicicleta Sem Freio – eksplozivna umetnost brazilskog tria

Bicicleta Sem Freio - MURAL LOS ANGELES

Umetnost, dizajn i rokenrol. Možda zvuči kao kliše, ali to je najjednostavniji, najpošteniji i dosledan način ukoliko želimo da objasnimo ovaj moćni trio ilustratora koji se odaziva na ime “Bicicleta sem Freio” (Bicikl bez kočnica na srpskom).

Daglas, Viktor i Renato su se prvi put upoznali na kursu vizuelne umetnosti na Univerzitetu u Gojasu. BSF se okupio kao velika grupa studenata koja je želela da se zabavi, stvara, crta i oživi sve što im padne na pamet. Najveći deo prvobitnih radova predstavljaju posteri za rok koncerte i kulturna dešavanja. Na neki način ovo istustvo će direktno uticati na rađanje benda Black Drawing Chalks (jedino Renato nije u bendu).

Bicicleta Sem Freio - MURAL LISBOA – UNDERDOGS

Bicicleta Sem Freio - MURAL LISBOA – UNDERDOGS

Bicicleta Sem Freio - MURAL LONDRES – JUSTKIDS

Bicicleta Sem Freio - SEM/REGISTRO #3

Mislim da je glavna karakteristika ove grupe ručni rad, briga oko topografije i crteži devojaka, mnogo devojaka. Pod različitim uticajima, koja idu od Edvarda Muhe do Džejsma Džina, ovi momci istražuju majstorstvo boja, oblika i linija različitih devojaka, uvek sa dozom psihodeličnog i jedinstvenog humora.

Imao sam zadovoljstvo da radim sa njima u više navrata, ali bih istakao dve situacije: prilikom produkcije video spota za pesmu “My Favorite Way” grupe Black Drawing Chalks i reklame za sodu. Sa produkcijom za video spot koja je trajala pet meseci smo bili zaglibljeni, okruženje je bilo napeto i jedinstveno. Prilikom produkcije reklame za sodu morao sam okupiti tim ljudi u poslednjem trenutku i sa rokom koji smo već probili bilo je nemoguće odraditi posao sa kvalitetom kakav sam ja želeo. To je bio trenutak kada sam ih pozvao i upitao da li me mogu spasiti. Bili su raspoloženi za saradnju, posao se ispostavio kao jako uspešan i klijent je bio zadovoljan. Zauvek ću im biti zahvalan na tome.

Bicicleta Sem Freio - THE KILLERS POSTER – LIFE IS BEAUTIFUL FESTIVAL

Bicicleta Sem Freio - MURAL RIO DE JANEIRO – GOOGLE

Bicicleta Sem Freio - GAROTA LARANJA – UNDERDOGS

Ne bih preterao kada bih izjavio da oni žive ono što crtaju. Ponekad to baš i ne funkcioniše ali u najvećem broju slučajeva rezultat je zapanjujući i genijalan.

Tekst: Marck Al – Nitrocorpz


Izvor: Bicicleta sem frei
Foto: Bicicleta sem frei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.