Svaštara

Balut – ekstremna gastronomija Filipina!

Balut

Volite li egzotična putovanja? Da li vas oduševljavaju druge kulture i običaji? Spadate li u grupu ljudi koja je spremna da proba lokalne specijalitete bez obzira od čega su napravljeni?
Za one najhrabrije Filipini nude baš jedan ovakav izazov. Naime radi se o lokalnoj „grickalici“, koja se zove balut i ustvari je oplođeno pačje jaje sa malim embrionom, koje se jede skuvano i u ljusci. Prodaje se na ulicama Filipina, ali takođe je uobičajen i u zemljama jugoistočne Azije. Za razliku od ostale hrane koja se prodaje na ulici, balut je siguran za jelo, s obzirom da se prodaje vreo i zatvoren u ljusci.

Starost samog jajeta pre kuvanja zavisi od lokalnog ukusa. Na Filipinima, idealan balut je star 17 dana. Plod u ljusci nema kljun, perje ili kandže, kao ni kosti. Međutim, u Vijetnamu preferiraju nešto stariji balut, od 19-21 dan, kada je plod prepoznatljiv kao pače i ima kosti, koje će omekšati tokom kuvanja.
Ukoliko se zateknete na Filipinima i vidite na ulici brdašca jaja sa naznakom „Balut“, čisto da znate da ova reč na srpskom na znači jaje. Ukoliko se odlučite da probate ovaj specijalitet evo male pomoći kako se to radi. Prijatno!

Balut

 

 

Napravite malu rupu na oblijem  vrhu jajeta

 

 

Balut

 

 

Proširite rupu na veličinu otvora na flaši. Popijte tečnost sakupljenu uz unutrašnje ivice

 

 

Balut

 

Proširite rupu još više i začinite. Uobičajeno je dodati krupnu morku so, mada može se dodati i sirće sa čilijem i mlevenim crnim lukom

 

 

Balut

 

 

Proširite otvor dovoljno da možete da zagrizete žumance

 

 

Balut

 

Kada stignete do embriona patke, pojedite ga. Na dnu jajeta ostaće stvrdnuta bela grudvica belanca. Jestiva je, ali može biti tvrda

 

 


Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. Xavane

    Odvratno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.