Sport | U Pokretu

Minijaturni automobil koji je u stanju da se kreće bočno i menja oblike! (VIDEO)

Zašto Mercedesov automobil marke Smart zovemo pametnim (eng. smart – pametan), kada je on, zapravo, samo minijaturan? Prava “pametna” kola bi trebalo da poseduju mogućnost bočnog kretanja ili promene oblika, poput jednako malenog EO Smart Connecting Car 2 modela.

EO 2 je projekat Nemačkog Istraživačkog Centra za Veštačku Inteligneciju, i namenjen je prvenstveno za urbane gradske sredine gde ljudi zbog gužvi i nedostatka parking mesta, nekada izgube sate svog dragocenog vremena.

Iako je u pitanju samo prototip, ovaj projekat nam daje uvid u to, kako bi buduće inovacije u automobilskoj industriji, mogle da nas vode do istinski pametnog pa čak i fleksibilnog automobila.

Ofarban u belu boju, sa velikim prozorima i “leptir” vratima, u potpunosti električni EO 2 automobil, izgleda kao model iz budućnosti. I vožnja ovih kola izgleda kao fragment budućnosti, takođe!

Sva četiri točka EO 2 modela su u stanju da se zarotiraju do 90 stepeni, tako da budu normalna u odnosu na školjku automobila. Pored toga što može da se rotira i vrti u savršenom krugu, ova funkcija, takođe omogućava EO 2 elektromobilu da se kreće bočno. Sjajan način za perfektno parkiranje, neki bi pomislili. I bili bi u pravu, definitivno!

EO2 automobil

Čak i ako sebe doživljavate kao sjajnog parking majstora, nekada je slobodno mesto previše malo i usko, čak i za gore pomenuti Mercedesov Smart. Sapribližno istom masom, EO 2 je u stanju da se transformiše, i menjajući svoj oblik, podigne svoje panele, u stilu krabe ili armadila.

Dimenzije ovih kola mogu da variraju od 2.5 metra do 1.4 metra, sa sva četiri točka na zemlji tokom procesa.

Inženjeri na ovom projektu su dizajnirali i opciju koju su nazvali “Platoon”, koja omogućava EO 2 elektromobilu da se spoji sa drugim EO 2 kolima, kreirajući svojevrsni EO 2 vozić. Benefit za vozača koji se spoji sa drugim kolima je taj, što od tog trenutka može da se isključi iz vožnje, jer njegov automobil postaje autonoman, dozvoljavajući vozaču da se posveti nekim drugim stvarima.

Još uvek nema informacija kada će ovaj prototip ugledati svetlost dana, i ući u serijsku proizvodnju. Do tada, pogledajte video koncept svih trenutnih mogućnosti EO 2 elektromobila na drumu i u realnim situacijama u saobraćaju.


Izvor: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.