IT Novotarije

Ovo je Tefifon, nemački muzički plejer iz 50-ih godina prošlog veka

Nakon Drugog svetskog rata, ljudi u SAD-u i većini evropskih zemalja počeli su da kupuju vinilske ploče i gramofone više nego ikada ranije. U isto vreme, na poraženoj strani, u Nemačkoj, pojavio se novi napredni muzički plejer, nazvan Tefifon.

Patentiran tridesetih godina 20. veka od strane nemačkog inženjera Karla Daniela, Tefifon plejer predstavlja kombinaciju različitih muzičkih tehnologija u jednom uređaju. Poput stereo-8 trake, Tefifon reprodukuje kertridže. Ipak, za razliku od stereo-8 tehnologije, Tefifon kertridž, simpatično nazvan “Tefi”, nema magnetni zapis. Zapravo, ovaj plejer funkcioniše više po principu gramofona, tako što pomoću stajlusa (igle), pritiska urezane kanale na Tefijevoj plastičnoj traci, i na taj način reprodukuje zvuk.

Iako, ruku na srce, nikada nije postigao neki značajniji uspeh van granica Nemačke, Tefifon je u to vreme bio priznat audio plejer. Veći kertridži su mogli da reprodukuju i do četiri sata muzike, a kvalitet zvuka je bio bolji nego na prvim, “shellac” pločama. Ipak, lošiji kvalitet Tefija u odnosu na vinil, doveo je, ultimativno, i do kraha ovog koncepta muzičkog plejera. Proizvodnja i glavna fabrika su zatvorene 1965. godine.


Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.