Retrovizija

Hirošima nakon pada atomske bombe i danas (FOTO)

U poslednjim godinama Drugog svetskog rata, saveznici su planirali veoma rizičnu i skupu kopnenu invaziju na Japan. Ovom planu je prethodilo jako bombardovanje japanskih gradova od strane američke avijacije, koje je u velikoj meri razrušilo mnoge od njih. Rat u Evropi je završen kapitulacijom Nemačke, 9. maja 1945. godine. Japanci, suočeni sa sličnom sudbinom, odbili su da potpišu ispostavljeni im ultimatum i polože oružje, te je rat, nazvan Pacifičkim, tako nastavljen.

Zajedno sa Velikom Britanijom i Kinom, Sjedinjene Američke Države su putem Potsdamske Deklaracije od 26. jula 1945. godine, ponovo zatražile bezuslovnu predaju svih japanskih oružanih snaga – u suprotnom, Japan će se suočiti sa “brzim i odlučnim uništenjem”! Japan je ove zahteve jednostavno ignorisao. U istom mesecu iste godine, SAD su uspešno izvele probu atomske bombe, i detonirali je u pustinji u Nju Meksiku, kao uvertiru za ono što sledi.

Hirosima-Nekad-i-Sad-1

6. avgusta 1945. godine, SAD su bacile atomsku bombu, baziranu na uranijumu (Little Boy), na grad Hirošimu. 16 sati kasnije, američki predsednik Hari Truman, ponovo je zahtevao predaju, navodeći da će se u suprotnom, na Japan sručiti rušilačka sila iz vazduha, kakva nikada nije viđena u istoriji čovečanstva! Tri dana kasnije, druga atomska bomba, bazirana na putonijumu (Fat Boy), bačena je na grad Nagasaki. Od posledica same eksplozije ove dve bombe, poginulo je između 150 i 200 hiljada ljudi. O ovim događajima, sa istorijske i etičke tačke gledišta, i danas se ozbiljno debatuje.

Fotograf Jean Chung, na konkretan način nam pokazuje svu razornu moć atomske bombe i nuklearnog naoružanja, ali nam, takođe, pokazuje kako se život, nekoiko decenija kasnije, ponovo vratio u Hirošimu. Pretražujući dokumente u gradskim arhivama, pronašao je fotografije koje prikazuju devastirani grad, odmah nakon eksplozije, te ih iskoristio kako bi napravio uporedni prikaz, gde vidimo kako ta mesta izgledaju danas.

Hirosima-Nekad-i-Sad-2

Hirosima-Nekad-i-Sad-3

Hirosima-Nekad-i-Sad-4

Hirosima-Nekad-i-Sad-6

Hirosima-Nekad-i-Sad-5


Izvor: Mashable

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.