IT Novotarije

Apple slavi 10 godina iTunes-a!

Nije tajna da je Eplov (Apple) servis iTunes, do dana današnjeg, ostao jedan od najkontroverznijih servisa koje je kompanija ikada ponudila, i sa strane korisnika, i sa strane stručne javnosti. Vreme je prolazilo, a iTunes je, ipak, nedavno proslavio svoj deseti rođendan.

apple

28. aprila kompanija je i zvanično proslavila deset godina iTunes-a, kroz različite manifestacije, naglašavajući uspehe svog servisa.

Mnogo toga se može reći o iTunes-u, svakako. Kao i mnogi drugi Eplovi (Apple) proizvodi sa početka 21. veka, i iTunes je igrao veliku ulogu u lansiranju tzv. MP3 generacije. Iako nisu pioniri na tom polju (kompanija Creative Technology je prva izbacila popularne MP3 plejere), zahvaljujući neospornoj harizmi pokojnog Steve Jobs-a, i udruživanju snaga sa izdavačkim kućama i muzičarima, iTunes i iTunes Music Store su, praktično, preko noći doživeli vrtoglavi uspeh! Servis je lansiran u aprilu 2003. godine, i do decembra meseca, Epl (Apple) je prodao više od 25 miliona pesama! Famozne bele slušalice, i unikatan dizajn prvih iPod plejera, postale su društveni fenomen i stvar prestiža. Vremenom, kompanija je svoju ponudu na iTunes-u proširila na filmove i aplikacije, i tako ga transformisala u pravu multimedijalnu prodavnicu, kakva je i danas.

Kada je lansiran, 28. aprila 2003. godine, iTunes je posedovao bazu sa oko 200 hiljada pesama. Sudeći prema Eplovim (Apple) informacijama, najprodavanija pesma toga dana je bila “Stuck In a Moment” od U2-a. Već u oktobru, kompanija je ponudila verziju i za Windows platformu, obraćajući se na taj način, mnogo široj populaciji od one koju su i onda, a i danas, činili zagriženi ljubitelji “jabuke”. Filmovi su se našli u ponudi od septembra 2006. godine, a od aprila 2008. godine, iTunes je i zvanično priznat kao najveća muzička prodavnica u Sjedinjenim Američkim Državama. Vremenom, iTunes je dopunjavan servisima kao što su Genius i iTuners Match, koji su više ili manje doprineli sveukupnom korisničkom iskustvu.

Sa druge strane, međutim, iTunes je do dana današnjeg ostao jedan od najviše ogovoranih i najkontroveznijih softvera koje je Epl (Apple) ikada izbacio. Posebno ako ste Windows korisnik. U stvari, moglo bi se reći da je uspeh drugih muzičkih plejera i fajl menadžera usledio upravo zato što su korisnici toliko “bojkotovali” iTunes, da su bili prisiljeni da traže alternative. Da ironija bude još veća, ovaj koncept prodaje muzičkih izdanja, je u velikoj meri “ubio” klasične prodavnice, odnosno mesta gde su mnogi zaljubljenici u muziku voleli da provode svoje slobodno vreme.

Ipak, Epl (Apple) je sa svojim, sada već deceniju starim servisom, zaista promenio online svet na mnogo načina, odolevajući okeanima kritika, nekada sumnjivim, nekada opravdanim.

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.