Planeta

Antarktik, nekad i sad: Zanimljiva istorija ledenog kontinenta! (VIDEO)

Kada pomislite na Antarktik, šta je prvo što vam padne na pamet? Većina ljudi ne doživljava ledeni kontinent kao mesto o kojem žele puno da saznaju. Donekle i razumljivo: govorimo o području u kojem je mnogo hladno, mračno, i bez bazičnih uslova za ljudski život. Ipak, na prvi pogled, stvari umeju da zavaraju – Antarktik i njegova istorija zaista su fascinantni.

U ovom zanimljivom video klipu, Kajl Salivan nas upoznaje sa istorijom Antarktika i njegovom evolucijom od samog nastanka – od toplog superkontinenta Gondvane, kada je zapadni Antarktik svoje vreme provodio na severnoj, a istočni deo na južnoj Zemljinoj hemisferi. Verovali ili ne, ledeni kontinent Antarktik je nekada bio veoma toplo mesto za život.

Gondvana se vremenom kretala ka Južnom polu, što je uzrokovalo otcepljenje određenih delova ovog superkontinenta i formiranje novih kontinenata poput Australije i Južne Amerike. Kretanje velikih kopnenih masa uzrokovalo je takođe i promene okeanskih struja, što je za posledicu imalo hlađenje Antarktika, pretvorivši ga u ledeni kontinent kakvim ga znamo danas.

Takođe, Salivan nas upozaje i sa težnjama mnogih zemalja koje su želele da zabodu svoju zastavu u antarktičko tlo i prisvoje ga za sebe, pre nego što su svi ovi pokušaji odbačeni, i Antarktik proglašen mestom nauke, odakle je dnevna politika u potpunosti prognana.

Konačno, jedna od interesantnijih priča o ledenom kontinentu, svakako je i ona o dinosaurusima i njihovoj vezi sa pingvinima i ostalim živim svetom toga doba. Pogledajte i uživajte:

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.