Svaštara

Ovaj algoritam precizno otkriva ubicu u romanima Agate Kristi!

Agata Kristi Formula Algoritam

Iako se Agata Kristi i dalje smatra jednom od najboljih spisateljica, kada su žanrovi poput krimi drame ili misterije u pitanju, njen život i njen književni opus vrlo često su bili predmet istraživanja i javnih debata među kolegama i književnim udruženjima. Slaveći dan koji bi bio njen 125. rođendan, grupa akademika je uspela da napravi algoritam koji precizno otkriva koji karakter iz Agatinog romana je zapravo ubica.

Akademski panel, sastavljen od analitičara i istaživača sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu, uradio je detaljnu analizu 27 od 83 priče koje je Agata Kristi izdala, i otkrio da su lokacija fabule, način prevoza i priroda smrti određenog karaktera, važni tragovi u rešavanju misterije.

Takođe, otkriveno je da je način na koji je krivac preliminarno predstavljen u romanu, zapravo ključni dokaz u rešenju zagonetke. Kada je ubica osoba ženskog pola, Kristi je više težila ka negativnom sentimentu, prilikom introdukcije karaktera. Ukoliko je ubica muškarac, Kristi ga je predstavljala u neutralnom, katkad i pozitivnom maniru.

Gde i kako je žrtva ubijena, takođe otkrivaju šablon koji vodi do glavnog krivca. Ukoliko je žrtva zadavljena, u 75% slučajeva, ubica je muškarac. Ali ako je žrtva stradala napolju, ili van grada, u 75% slučajeva, ubica je ženskog pola. Upravo ovi šabloni kojih se Agata Kristi svesno, ili nesvesno pridržavala, omogućili su akademskom panelu da dođe do algoritma, koji iznenađujuće precizno, rešava sva ubistva iz njenih misterija.

Rekavši sve ovo, i dalje vam toplo preporučujemo da do rešenja ipak dođete sami, čitanjem, jer je tako daleko interesantnije!


Izvor: Gizmodo

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.