Retrovizija

Ovo su fotografije kojih se Adolf Hitler sramio i stideo! (FOTO)

1925. godine, tridesetpetogodišnji Adof Hitler bio je pušten iz zatvora nakon kraće kazne, zbog učešća u neuspešnom državnom udaru, nazvanom Pivski puč. Tokom tog boravka u zatvoru, Hitler je napisao svoj manifest, čuvenu autobiografiju Mein Kampf. Bio je spreman i željan da prikupi svu vlast u Nemačkoj.

Jedan od Hitlerovih najvećih talenata, svakako je govorništvo, odnosno retorika. Na samom početku, sposobnost za javno govorništvo razvio je u pivarama i pivskim halama, gde je svoje bombastične rečenice započinjao na smiren i precizan način, kako bi okupirao fokus lokalne publike, da bi kasnije, u ekstazi i eskalaciji emocija, u potpunosti hipnotisao nahuškanu (i uglavnom pijanu) masu.

Talenat za manipulaciju ljudima, uz pomoć bučnih i često agresivnih javnih nastupa, nije došao sam od sebe. Naime, Hitler je bio ekstremno samouveren u svom nastupu, i želeo je da njegov vizuelni nastup bude u istoj meri ubedljiv i samouveren kao i njegova retorika.

Za ove svrhe, Hitler je unajmio svog privatnog fotografa Hajnriha Hofmana (Heinrich Hoffmann), kako bi ga fotografisao dok vežba svoje govore. Hitler je testirao različite poze, gestikulacije i izraze lica, kako bi procenio da li deluje državnički samouvereno ili jednostavno glupo.

Iako je Hitler naredio Hofmanu da uništi sve ove fotografije, jer ih je smatrao materijalom “ispod svake časti”, fotograf ih je ipak sačuvao u svom studiju, i kasnije objavio u svojim memoarima, pod naslovom “Hitler je bio moj prijatelj”.


Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije

Hitler Zabranjene Fotografije


Izvor: Mashable | Foto: Heinrich Hoffmann | Getty Images

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.