Retrovizija

8 Interesantnih američkih patenata iz 19. veka

Kako vreme prolazi, ljudska rasa u tehnološkom smislu, napreduje iz dana u dan. Međutim, naspram svakog uspešnog pronalaska koji je patentiran, stoji veliki broj neuspešnih, takođe patentiranih, koji zbog svoje bizarnosti, ili jednostavno neupotrebljivosti u svakodnevnom životu, nikada nisu doživeli pravo omasovljenje.

U nastavku možete videti neke od najinteresantnijih ideja iz 19. veka, koje su prošle zvaničnu selekciju Američke Kancelarije za Patente, i dobile tako željeni sertifikat za svoje proizvode, u nadi da će ih neko zaista i proizvoditi. Međutim, sablasna mehanička lutka za bebe, šešir protiv davljenja, bizarno ronilačko odelo, i slične ideje, definitivno teraju na razmišljanje da pronalazači i nisu imali baš najprecizniju ideju o tome šta zapravo žele da postignu sa ovim čudnim stvarima.

01. Mehanička Lepeza

Mehanicka Lepeza

Ovaj patent iz 1830. godine, definitivno se može, po svom učinku, porediti sa današnjim električnim ventilatorima, osim što umesto ventilatora, taj deo posla obavlja ogromno platno, pozicionirano odmah ispred glave osobe koja ga koristi.

02. Ronilačko Odelo

Ronilacko Odelo

Lako bi se moglo reći da je pronalazač ovoga izuma, napravio i patantirao preteču današnjih modernih ronilačkih odela. Međutim, ovo ronilačko odelo, u kojem neodoljivo podsećate na metak, nikada nije zaživelo. Patentirano je 1810. godine.

03. Mehanička Patka

Mehanicka Patka

Mehanička patka, sa motorizovanim nogama koje pokreće sistem klipova, kako bi mogla da pliva poput prave. Okarakterisana je kao “vodena igračka”, i patentirana je 1870. godine.

04. Kombo stolica na ljuljanje sa lepezom

Kombo stolica sa lepezom

Verovatno vrhunac tadašnjeg komforta! Sprava koja vas hladi pričvršćenom lepezom dok se odmarate i ljuljate u vašoj omiljenoj fotelji. Zaista, od svih nabrojanih, svakako je kuriozitet da ovaj pronalazak nije postigao mnogo više, posmatrano iz ugla upotrebljivosti. Patentiran je 1847. godine.

05. Mašina za letenje

Leteca Masina

Ljudski rod je oduvek žudeo za letenjem. To dokazuje i ovaj pronalazak, okarakterisan kao “mašina za letenje” koji bi se lako mogao posmatrati kao prvi pokušaji paraglajdinga u 19. veku. Patentiran je 1869. godine.

06. Nosivi čamac za spasavanje

Nosivi camac za spasavanje

Ako ste ikada pomislili da su jakne za spasavanje na današnjim brodovima bezvredne, dobro osmotrite alternativu iz 19. veka. Pravi koncept, zapravo je bio utemeljen na krilatici bolje sprečiti nego lečiti, te je autor 1837. godine patentirao pravi čamčić koji možete da “obučete”. Prilično impresivno, zar ne?

07. Cilindar protiv davljenja

Cilindar protiv davljenja

Ovaj cilnidar ili šešir, je navodno trebalo da spreči eventualno davljenje osobe koja ga nosi a zadesi se u takvoj situaciji. Iskreno, nismo sigurni da li je ovaj pronalazak zaista služio svojoj svrsi. Patentiran je 1826. godine.

08. Jeziva mehanička lutka za bebe

Jeziva mehanicka lutka za bebe

Jezivo je verovatno prava reč za ovaj mehanički uređaj, jer teško je zamisliti da bi malo dete bilo prijatno animirano prilikom razonode sa ovakvom igračkom. Pronalazak je patentiran 1871. godine.

Izvor: Mashable


1 Komentar

  1. Suck ingenuity

    Ne zna se koji izum je bizarniji. Možda mašina za letenje ili mehanička beba. Svaka čast za članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.