Svaštara

8 fascinantnih pilula!

Imate problem sa prekomernom konzuacijom pića? Rešeno! Često zaboravljate vaše šifre prilikom logovanja? Rešeno! Brz tempo života vas često remeti u očuvanje vašeg zdravlja? Rešeno! Svet nauke nam donosi 8 neverovatnih pilula koje će rešiti navedene probleme.

1. Pilula koja redukuje konzumaciju pića za 61%

Pilula protiv alkoholizma

Nova pilula, pod nazivom “Selincro”  dostupna je na tržištu Velike Britanije od maja 2013., a tvrdi se da ova pilula može redukovati konzumaciju za čitavih 61%. Kliničko ispitivanje leka pomoglo je pacijentima da smanje iznos koji su konzumirali od 12,75 jedinica dnevno do pet jedinica dnevno – 61 % smanjenja. Takođe, pacijenti koji su prošli savetovanje, uz uzimanje leka, smanjili su svoje dane “teškog pijanstva” sa 23 na 9 dana mesečno, i to nakon tretmana od 6 meseci, kako kažu istraživači.

2. Kontraceptivna pilula za muškarce

Kontraceptivna pilula za muškarce

Naučnici širom sveta se međusobno utrkuju za prvo mesto onoga koji će isporučiti mušku pilulu za kontracepciju, koja daje ljudima pravo odluke. Iako se mnogi muškarci mogu opirati izbacivanju đubreta, ili činjenici da moraju upitati za pravac ukoliko su se izgubili, novije studije ukazuju da bi oko 70% muškaraca upotrebljavalo ovo pilulu, ukoliko bi bila dostupna na tržištu.

Meksički naučnici sa Univerziteta UNAM tvrde da su otkrili dva proteina koji su jedinstveni za spermatozoidne ćelije, pod nazivom CatSper i Slo3. Ovi proteini u suštini daju spermatozoidima energiju koja im je potrebna za navigaciju prema jajnicima i oplođavanje jajne ćelije. Naučnici trenutno pokušavaju da razviju molekul koji bi onesposobio proteine CatSper i Slo3, onemogućavajući spermatozoide da obave svoj posao oplđavanja.

U isto vreme, naučnici iz Teksasa, koji obavljaju oglede na miševima, ukazuju da jedinjenje pod nazivom JK1 deluje kao inhibitor za proizvodnju sperme, kao i pokretljivost spermatozoida. “Oba su potrebna za plodnost , ali JK1 sprečava i jedno i drugo”, kaže jedan od istraživača.

Takođe, još 2010. objavljeno je da je izraelski profesor stvorio novu pilulu, pod nazivom “Svetlo pilula”, koja na sličan onesposobljava biohemijsku mašineriju sperme.

3. Digitalna pilula koja prati vaše zdravstveno stanje

Digitalna pilula

“Uzmite ova dva svarljiva računara, a oni će mi ujutru poslati e-mail”, mogla bi biti rečenica vašeg lekara u budućnosti. Iako izgledaju kao normalne pilule, duguljaste i malo manje od vitamina, ove pilule su, u stvari, mikroskopski roboti koji će pratiti vaše unutrašnje sisteme i bežično prenositi informaciju o tome šta se dešava .

Napravljena od strane “Proteus Digital Health-a”, male firme u Redvud Sitiju, u Kaliforniji, ovoj robotskoj piluli nije potrebna baterija. Umesto toga, telo je njen izvor energije. Baš kao što krompir može da napaja sijalicu, Proteus Digital Health je dodao magnezijum i bakar na svakoj strani sićušnih senzora koji generišu sasvim dovoljno struje od stomačnih kiselina.

Kada “Proteus pilula” stigne do donjeg dela stomaka, ona šalje informacije na aplikaciju mobilnog telefona, i to preko flastera na telu. Mali računar može npr. pratiti tempo uzimanja lekova – ” Da li sam danas popio lek, i u koje vreme?”, i pratiti kako telo pacijenta reaguje na lek. Pilula takođe detektuje pokrete osobe i šemu odnosno tretman odmaranja.

4. Pilula za autentifikaciju (logovanje)

Pilula za autentifikaciju

Da li ste često zboravljate vaše lozinke? U junu 2013., Motorola je najavila svoju nameru da razvije liniju tableta koje sadrže lozinke, čime bi omogućili sveobuhvatnu autentifikaciju korisnika.

Korisnici bi uzetli  jednu tabletu dnevno, koja se aktivira želudačnom kiselinom, i šalje 18 – bitni, signal u vidu EKG-a. “U suštini, celo vaše telo postaje vaš znak identiteta”, objasnila je Regina Dugan , viši potpredsednik Motorola’s Advanced Technology & Projects. Proizvod je testiran, i izvršena je uspešna autentifikacija putem smart telefona.

5. Kontraceptivna pilula za pse

Kontraceptivna pilula za pse

Novi lek na delu, pod nazivom ” Chemspay”,  može postati van-hirurška alternativa za sterilizacijau ženki, kao i pomoć azilima za pse. Kontraceptivni lek se može uzimati oralno ili putem injekcije, a utiče na značajno smanjuje broja jaja u jajnicima ženki.

Zajedno sa Senes Tech, biotehnološka kompanija koja je specijalizovana za “humano upravljanje životinjske populacije”, razvija ove kontraceptivne pilule već nekoliko godina, a očekuje se da bar do 2017. Chemspay dobije odobrenje za distribuciju u SAD-u.

6. Pilula uz pomoć koje se možete opiti bez pića

Pilula uz pomoć koje se možete opiti bez pića

Želite da stavite  na probu pililu protiv alkoholizma? Zahvaljujući novoj tehnici, koju je razvio ruski profesor Jevgenij Moskalev, sada možete biti pijani i bez pića. Moskalev je stvorio “alkoholnu pilulu” ,korišćenjem metode koja transformiše alkohol u prah, kojim se kasnije pilula puni.

On tvrdi da je svoju tehniku testirao na piću, koje sadrži čak 96%, alkohola, i da je u mogućnosti da napravi alkoholnu pilulu od gotovo svakog pića, uključujući viski, konjak, pivo i vino. Iako još uvek  nije u proizvodnji, profesor je dokazao svoju poentu!

7. Pilula protiv komaraca

Pilula protiv komaraca

Da li vam je dosta dosadnih komaraca? Problem je rešen, na tržištu  Kanade i SAD od ovog leta je dostupan “Mozi-Q” – prva tableta protiv komaraca.

Nedavno odobrena od Zdravstvene ustanove Kanade, ova pilula predstavlja veliko iznenađenje za svakoga ko želi da uživa u prirodi bez dosadnog ometanja komaraca. Mozi-Q deluje 30 minuta, nema neželjenih efekata, i odbija komarce i druge bube na način koji omogućava ljudima uživaju na otvorenom.

8. Zlatna pilula uz pomoću koje če vaša “stolica” biti svetlucava

Zlatna pilula

Možda niste napravljeni od zlata, ali sada makar možete imati zlatno svetlucavi izmet, uz pomoć ovih lako svarljivih zlatnih pilula. Vaše “govance” će se presijavati u šljokicama, zlatno očaravajuće nijanse, a nakon toga možete čak i prodati svoju zlatno-čokoladnu izlučevinu u nekoj zlatari! Ove pilule su zapravo bile sastavni deo izložbe u Muzeju Moderne Umetnosti u San Francisku, i posetioci su ih mogli konzumirati i na taj način i testirati.


Izvor: Oddee

 

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.