IT Novotarije

5 Neverovatnih projekata kreiranih u Microsoft Excel-u!

Vrlo je lako potceniti mogućnosti Majkrosoft Eksela (Microsoft Excel) u današnje vreme. Verovatno većinu nas, Excel u startu asocira na dosadne tabelarne prikaze različitih statističkih podataka, i hrpu matematičkih funkcija i brojeva koje neretko nismo u stanju da adekvatno ukalupimo i primenimo. Ali, Excel ne bi bio to što jeste da ne pruža i niz drugih, “skrivenih” mogućnosti, koje, čini se, nemaju apsolutno nikakve veze sa monotonim i suvoparnim prikazima različitih vrsta tabela. U primerima koje ćete videti, Excel dokazuje da potencijalni grafički “izazovi” ne zahtevaju uvek sofisticiran i skup softver!

 

Tradicionalna japanska umetnost, Tatsuo Horiuchi

Excel Umetnost

Excel Umetnost

Tatsuo Horiuchi, 74-godišnji umetnik iz Japana, iskoristio je Excel-ove prazne sheet-ove kako bi kreirao zadivljujuće prikaze japanske tradicionalne umetnosti. Nakon što je primetio slične radove kod drugih umetnika, takođe inspirisanih Excelom, Tatsuo je odlučio da svoje ideje sprovede u delo. Više njegovih radova možete pogledati ovde.

Arena.xlsm, Cary Walkin

Excel Umetnost

Excel Umetnost

Da li ste ikada zamislili Excel kao platformu za neku igricu? Cary Walkin, računovođa iz Kanade, kreirao je u Excelovom radnom okruženju složenu igru, sastavljenu iz više različitih nivoa. Arena.xlsm, kako je originalno nazvao svoj projekat, je igra nastala nakon pet meseci rada, i sadrži 2000 potencijalnih neprijatelja kao i četiri različita kraja, u zavisnosti od navigacije korisnika kroz samu igru. Dostupna je u Excel verzijama 2007, 2010 i 2013. Ukoliko želite da isprobate igricu, možete je skinuti ovde.

Nindža kornjače, GIF

Excel Umetnost

Interesantne animacije ne zahtevaju uvek zahtevne, robusne i preskupe softvere, kako biste svoje ideje sproveli u stvarnost. Na jednom excelovom listu, Reditt korisnik Hoguemr, osmislio je neverovatnu animaciju, u osmobitnom stilu, sa četiri nindža kornjače, kao omaž svojoj omiljenoj crtanoj seriji iz detinjstva.

Pixel Spreadsheet, Think Maths

Eksel Umetnost

Pixel spreadsheet, kreiran od strane Think Maths-a, je platforma koja vam omogućuje da jednostavno konvertujete bilo koju fotografiju u Excel tabelu. Autor objašnjava da se ovaj proces sastoji iz “krekovanja” digitalne fotografije prilikom insertovanja u fajl, sakupljanja svih brojeva i parametara, i ubacivanje svega prikupljenog u ćelije Excel dokumenta. Ako želite da vidite kako bi vaša fotografija izgledala kroz prizmu Excelove piksel umetnosti, jednostavno aploudujte sliku ovde.

Excel u Stop-motion tehnici, Joe Penna

Joe Penna, takođe poznat i kao YouTube korisnik MysteryGuitarMan, dao je Excelu potpuno novu dimenziju i značenje, nakon što je 2012. godine napravio video spot u stop motion tehnici, dizajniranoj do poslednjeg detalja u Microsoft Excel-u! Nakon što je video postavio na YouTube, klip je momentalno postao viralan i pregledan preko milion puta!


Izvor: The Mashable

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.