Planeta

25 nadrealnih mesta na Zemlji!

Naša planeta krije neopisivi broj prirodnih lepota i čudnih, neobjašnjivih formacija. U nastavku se upoznajte sa izborom 25 lokaliteta koji iz različitih razloga plene i privlače pažnju.

  25. Leteći gejzir, Nevada (Fly Geyser)

Leteći gejzir, Nevada (Fly Geyser)

Ovaj gejzir nije u potpunosti prirodna pojava, obzirom da je do njegovog nastanka došlo prilikom bušenja bunara. Iz razloga što završna kapa bunara nije dobro odrađena došlo je ključanja i izbijanja minerala na površinu.

24. Darvaza, Turkmenistan (Derweze)

Darvaza, Turkmenistan (Derweze)

Rusi su 1971., prilikom bušenja, u okolini sela Darvaza, naišli na pećinu (špilju) ispunjenu prirodnim gasovima. Kada se zemlja obrušila, ostavljajući iza sebe zjapeću rupu sa prečnikom od 70 metara, shvatili su da je neophodno sagoreti sve ove gasove, kako ne bi došlo do zagađivanja i trovanja lokalne atmosfere. Smatralo se da će gasovi utihnuti za par dana, međutim oni su i dan danas aktivni i gore. Mesto je danas poznato i pod nazivom Vrata pakla.

23. Salar de Uyuni, Bolivija

Salar de Uyuni, Bolivija

Salar de Uyuni je najveće polje soli na svetu koje se proteže na površini od 10,582 kvadratnih kilometara i sadrži 43% od ukupnih svetskih rezervi litijuma.

22. Sossusvlei, Namibija

Sossusvlei, Namibija

Smeštena u južnom delu Namibijske pustinje, ova slana i glinena bara, okružena visokim crvenim dinama, predstavlja sastavni deo nacionalnog  parka Namib-Naukluft. Sam naziv u grubom prevodu znači “ćorsokak močvara”, obzirom da je ova bara drenažirani sliv bez otoka. Reč “vlei” na afrikčom znači močvara, dok se “sossus” koristi da označi ćorsokak ili nešto bez povratka.

21. Planina Roraima, Južna Amerika (Mount Roraima)

Planina Roraima, Južna Amerika (Mount Roraima)

Ova planina jeste najviša planina Pakaraima lanca u Gvajani i služi kao tromeđa između Venecuele, Brazila i Gvajane. Zbog svoje udaljenosti i izdvojenosti ovaj plato raspolaže jedinstvenom florom i faunom.

20. Veliki prizmatični izvor,  Nacionalni park Jeloustoun, Vajoming (Grand Prismatic Spring)

Veliki prizmatični izvor,  Nacionalni park Jeloustoun, Vajoming (Grand Prismatic Spring)

Grand Prismatic Spring je najveći vreli (geotermalni) izvor u Sjedinjenim Državama i treći najveći na svetu, odmah nakon vrelog izvra na Novom Zelandu (Frying Pan Lake) i u Dominikani (Boiling Lake). Šarenilo boja jezera jeste rezultat pigmentisanih bakterija koja žive po obodima izvora, čija je voda izuzetno bogata mineralima.

19. Skrivena plaža u blizini Puerta Valerte, Meksiko 

Skrivena plaža u blizini Puerta Valerte, Meksiko

Marietska ostrava u blizini obale Puerto Valerte, u Meksiku, predstavljaju arhipelag koji se formirao usled vulkanske aktivnosti. Međutim, plaža koju vidite nije nastala kao rezultat nekih prirodnih eksplozija, nego je do obrušavanja došlo usled eksplozije bombe od strane meksičke vojske.

18. Pamukale, Turska (Pamukkale)

Pamukale, Turska (Pamukkale)

Pamukale, u prevodu sa turskog “Pamučna tvrđava” je kompleks mineralnih izvora na jugozapadu Turske. Celokupna oblast je prekrivena terasastim karbonatnim bazenima, koji su nastali prelivanjem i taloženjem mineralnih voda.

17. Sokotra, Jemen (Socotra)

Sokotra, Jemen (Socotra)

Ovo je mali i izolovani arhipelag u Indijskom okeanu koji se sastoji od 4 ostrvceta. Najveće ostrvo ovog arhipelaga jeste Sokotra, i ono zauzima gotovo 95% ukupne površine arhipelaga. Leži na 240 km istočno od Afričkog roga i 380 km južno od Arabijskog poluostrva. Zahvaljujući svojoj izolovanosti, trećina biljnog sveta na ovom arhipelagu se ne može pronaći nigde drugde na svetu.

16. Jezero polumesec (Dunhuang), Kina

Jezero polumesec (Dunhuang), Kina

Ovo jezero u obliku polumeseca smešteno je u oazi, 6 km južno od kineskog grada Dunhuang, u provinciji Gansu. Ova prelepa oaza se konstantno smanjivala tokom 20-og veka, sve dok lokalna samouprava  nije reagovala. Danas je ova lokacija veoma zanimljiva i privlačna turistička atrakcija.

15. Badab-e Surt, Iran

Badab-e Surt, Iran

Badab-e Surt predstavlja još jednu prirodnu formaciju u vidu terasastih bazena, smeštenu na severu Irana. Kao i Pamukale u Turskoj, nastala je usled dugogodišnjeg spiranja, oticanja i taloženja vode i minerala iz vrućih izvora.

14. Dolina Jiuzhaigou, Kina

Dolina Jiuzhaigou, Kina

Ovaj prirodni rezervat i nacionalni park smešten je na ivici Tibetanske visoravni u pokrajini Sečuan, a njegov bukvali prevod znači “Dolina devet sela”. Oblast je poznata po svojim višespratnim vodopadima, šarenim jezerima i snežnim vrhovima.

13. Stenovite formacije Talas, Arizona (The Wave)

Stenovite formacije Talas, Arizona (The Wave)

Ova čvrsta okamenjena formacija od peska nalazi se u Sjedinjenim Državama, u blizini granice Arizona – Juta i veoma je popularna među fotografima i planinarima zahvaljujući svojim talasastim, šarenim i neravnim formacijama.

12. Plitvice, Hrvatska

Plitvice, Hrvatska

Plitvička jezera predstavljaju sastavni deo istoimenog nacionalnog parka u Hrvatskoj, koji je najpoznatiji upravo po ovih kaskadnim jezerima. Ono što jezero takođe čini atraktivnim jesu same boje koje idu od smaragdno zelene do tirkizne.

11. Bora pećine, Indija (Borra)

 Bora pećine, Indija (Borra)

Ove pećine smeštene su na istočnoj obali Indije u dolini Araku. Ove pećine se smatraju za najdublje u Indiji (705m) i raspolažu impresivnim spektrom šarenolikosti oblika stalagmita i stalaktita.

10. Vulkan Kelimutu, Indonezija 

Vulkan Kelimutu, Indonezija

Ovo je jedan od mnogobrojnih vulkana na ovom području, ali svakako najpoznatiji zahvaljujući tri kraterska jezera koja su susmeštena na visini od 1639 m. Ono što je prepoznatljivo i karakteristično za ova jezera jeste šarenolikost boja koje se smenjuju zahvaljujući fluktuacijama u vulkanoskoj aktivnosti.

9. Kristalna pećina, Meksiko

Kristalna pećina, Meksiko

Ova pećina je smeštena 300 metara ispod zemljine površine, a odlikuje se kolosalnim prirodnim kristalima od selenita. Kristali koji su ovde pronađeni su jedni od najvećih na svetu, a njihova visina ide i do 11 metara, dok se težina kreće i do 55 tona.

8. Nacionalni park Lencois Maranhenses, Brazil

 Nacionalni park Lençóis Maranhenses, Brazil

Uprkos obilnoj količini kiša ovaj nacionalni park gotovo da i nema vegetaciju. Sastoji se od velikih, belih i dalekosežnih dina, i na prvi pogled podseća na pustinju. Međutim, ovo nije pustinja. Smešten malo izvan basena Amazona, ovaj region je, kao što je već rečeno, bogat kišom tokom početka godine. Upravo ove kiše stvaraju neobičnu pojavu u nacionalnom parku: sporadične i razbacane plave i zelene lagune koje su tokom sezone bogate ribom, da bi tokom sušnih perioda nestale.

7. Ravnica tegli, Laos (Plain of Jars)

Ravnica tegli, Laos (Plain of Jars)

Ova ravnica predstavlja megalitski arheološki pejzaž, čiji je plato ukrašen sa hiljadama kamenih tegli. Interesantno je da arheolozi još uvek još uvek nisu sigurni ko je napravio ove tegle i u koju svrhu.

6. Čand Baori, Indija (Chand Baori)

Čand Baori, Indija (Chand Baori)

Ovo stepenište u vidu bunara nalazi se u indijskoj državi Radžastan, a ono što je interesantno jeste da je temperatura u njegovoj osnovi  za 5-6 stepeni niža u odnosi gornji nivo. Mesto su koristili meštani za lokalno okupljanje tokom perioda velikih vrućina.

5. Vrh du Hoc, Francuska (Pointe du Hoc)

Vrh du Hoc, Francuska (Pointe du Hoc)

Ova isturena litica, visine oko 30m, sa pogledom na Engleski kanal, je smeštena na severnoj obali Francuske, a sa nje se i dan danas mogu videti mnogobrojni krateri koji su rezultat bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

4. Prirodna rupa za plivanje Sua, Samoa

Prirodna rupa za plivanje Sua, Samoa

U prevodu “Velika rupa”, ovo je prirodno nastali jarak za kupanje koji se nalazi na ostrvskoj državi Samoa u Tihom okeanu.

3. Velika plava laguna, Belize

Velika plava laguna, Belize

Ova velika ponorna rupa je formirana tokom perioda glacijacije kada je nivo morske vode bio daleko veći.  Kako je vremenom dolazilo do ponovnog povećanja nivoa mora pećina je poplavljena. Duboka je oko 130 m i predstavlja jedno od najboljih i najatraktivnijih mesta na svetu za ronjenje.

2. Bagan, Burma

Bagan, Burma

Bagan ili nekada poznat kao Pagan, je drevni grad koji je od 9-13 veka bio prestonica Kraljevine Pagan sa ciljem ujedinjavanja regiona koji će kasnije postati moderan Mjanmar (Burma). Na ovom području je između 11-13 veka izgrađeno preko 10 000 budističkih hramova, pagoda i manastira, od čega je do današnjih dana sačuvano svega 2200.

1. Prekestolen, Norveška

Prekestolen, Norveška

Ova strma i visoka litica (604m) predstavlja jedno od najposećenijih turističkih mesta u Norveškoj, sa koje se pruža neverovatan pogled na okolne doline.


Izvor: List 25

1 Komentar

  1. Milica

    26 nadrealno mesto, tj. prvo: Srbija u celosti!! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.