Svaštara

10 stvari koje možda niste znali o kameleonima!

KameleonFoto: hisdream on Flickr

Svaka životunja koja ima sposobnost da menja boju i gleda u dva različita pravca istovreneno, zaslužuje da o njoj saznamo nešto više. Naoružan samo jezikom, za kameleona se može reći da predstavlja jednog od najinteresantinijih reptila na našoj planeti.
Sledi 10 stvari koje verovatno niste znali o našim malim gušterskim prijateljima.

KameleonFoto: mouseshadows on Flickr

1. Gotovo polovina od ukupnog broja kameleonskih vrsta živi na Madagaskaru, od čega se 59 vrsta ne može naći nigde van ovog ostrva. Na svetu ih je zabeleženo oko 160 različitih vrsta, koje se prostiru od Afrike do južne Evrope, i preko južne Azije do Šri Lanke. Mogu se pronaći i u SAD-u,i to na Havajima, Floridi i u Kaliforniji.

KameleonFoto: lezumbalaberenjena on Flickr

KameleonFoto: Simon Grason (Dr_Simon on Flickr)

2. Menjanje boje. Većina kameleona menja boju od braon do zelene i obrnuto, dok određene vrste imaju moć transformacije u bilo koju drugu boju. Promena se može desiti za svega 20 sekundi. Ovi reptili su rođeni sa specifičnim ćelijama hromatoforama koje sadrže u sebi boju ili pigmente, a nalaze se u slojevima ispod površine kože. Gornji slojevi hromatofora sadrže crvene ili žute pigmente, dok su u nižim smešteni plavi ili beli, što uzrokuje promenu boje kože kameleona. Na promenu boje utiče i melanin, čija se vlakna u vidu paukove mreže šire kroz ove pigmentovane ćelije, uzrokujući tamnjenje kameleonove kože. Mnogi veruju da ovi reptili menjaju svoju boju ne bi li se stopili sa okruženjem, međutim, načnici se ne slažu. Njihova istraživanja pokazuju da temperatura, svetlost i raspoloženje izazivaju promenu boje kože.

KameleonFoto: dcxk on Flickr

KameleonFoto: Michael Crosland on Flickr

3. Ugao gledanja od 360 stepeni i mogućnost da vide u oba smera istovremeno. Imaju veoma karakteristične oči, sa spojenim gornjim i donjim kapcima i malenom rupicom debljine igle, taman tolike da se u nju smesti zenica. Mogu ih rotirati i fokusirano posmatrati dva različita predmeta, i to istovremeno, što im omogućava da pomeraju oči nezavisno jedno od drugog. Imaju izuzetno dobar vid za jednog reptila, koji im omogućava da vide veoma male insekte na udaljenosti od 5-10 metara.

KameleonFoto: Vaughan Leiberum on Flickr

KameleonFoto: Glaw F, Kohler J, Townsend TM, Vences M

4. Međusobno se dosta razlikuju prema veličini i telesnoj strukturi, gde maksimalna ukupna dužina ide od 15mm (Brookesia micra) do 68,5cm (Furcifer oustaleti).

KameleonFoto: Emily Langford on Flickr

KameleonFoto: John ‘flick’ Purchase (klythawk on Flickr)

5. Karakterističan jezik, koji je od 1,5 – 2 puta duži u odnosu na dužinu njihovog celokupnog tela, koji im služi za hvatanje plena. Njihov vrh jezika predstavlja loptasti mišić koji nakon hvatanja plena (za 0,07 sekundi) brzo formira malu zdelicu za usisavanje.

6. Karakteristične noge, koje su izrazito prilagođenje hodanju po drveću. Na svakoj nozi imaju po pet jasno istaknutih prstiju, koji su grupisani u vidu spljoštenog dela od 2 ili 3 prsta, dajući stopalima izgled klješta. Na prednjim nogama spoljna grupa sadrži dva prsta , dok unutrašnja grupa sadrži tri. Na zadnjim nogama ovaj raspored je obrnut. Ovakva specijalizovana stopala omogućavaju kameleonu da se čvrsto hvata za maleno i grubo džombasto granje. Svaki prst je takođe opremljen  oštrim kandžama, koje im pomažu prilikom penjanja.

KameleonFoto: Dan Fegent on Flickr

7. Mužjaci su obično mnogo više prošarani bojama. Mnogi mužjaci na glavi imaju ornamentiku u vidu nosne izbočine ili roga.

KameleonFoto: Sebastian Duda (Ecoagriculture Partners on Flickr)

KameleonFoto:  Frank Vassen on Flickr

8. Čulo sluha im nije dobro razvijeno. Kao i zmije ,kameleoni nemaju spoljašnje,niti srednje uho ,te samim tim ne postoji ni mogućnost otvaranja bubne opne. Ipak, oni nisu potpuno gluvi i mogu detektovati zvuk frekvencije od 200 do 600 Hz.

KameleonFoto:  Matthias Zepper (Curnen on Flickr)

9. Imaju sposobnost ultraljubičastog vida. Kameleoni izloženi ultraljubičastoj svetlosti pokazuju razvijenije društveno ponašanje i veći nivo aktivnosti, kao i veću sklonost ka sunčanju i hrani.

KameleonFoto:  Tommaso Balestrini on Flickr

10. Američki kameleon zapravo i nije pravi kameleon. On predstavlja malog guštera iz porodice iguana. Možemo ga naći u jugoistočnoj Americi i veoma se ističe po menjanju boje tela.

KameleonFoto:  Thor Hakonsen on Flickr

KameleonFoto:  jazzbeardie on Flickr


Izvor: Twisted Sifter

 

Povezane Vesti:

1 Komentar

  1. Ananas

    Vrlo informativno. Do sada skoro nista nisam znala o nasim malenim prijateljima.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.