Svaštara

10 najinteligentnijih životinja

Naučnici ni dan danas ne mogu uskladiti svoja viđenja kada se radi o definisanju pojma inteligencije. Jedina stvar u kojoj su složni jeste njihovo stanovište da je čovek izuzetno inteligentno stvorenje. Mi smo svesna bića koja imaju mogućnost da rezonuju, uče, rešavaju probleme, misle, osete…Međutim, ostali članovi životnjiskog carstva takođe pokazuju zavidan nivo inteligencije, a mnogi naučnici smatraju da su razlike  između definisanja ljudske i životinjske inteligencije gotovo zanemarljive.

Upoznajte neke od najinteligentnijih bića sa kojima delimo ovu planetu!

10. Hobotnica

Hobotnica

Hobitnica spada u red beskičmenjaka i smatra se za jedno od najpametnijih stvorenja u moru. Na žalost, ove životinje još uvek nisu dovoljno istražene, ali naučnici konstantno otkrivaju njihove nove sposobnosti. Spadaju u izuzetne lovce kada se radi o strategiji pronalaženja plena i sposobne su rešiti izuzetno komplikovane zadatke. Ova bića se fantastično snalaze i kreću kroz morski lavirint i imaju zavidnu kratkotrajnu memoriju.

9. Golub

Golub

Golubovi su poznati kao životinje koje imaju dobro razvijenu sposobnost geolociranja, što i jeste razlog zašto su tokom istorije često korišćeni kao pismonoše. Takođe, dokazana je njihova sposobnost da prepoznaju ljude i mesta sa kojima se susreću tokom života. Memorija im je dobro razvijena i mogu upamtiti stotine različitih slika koje ih okružuju (predeli, likovi, različiti predmeti…). Potrebno je napomenuti da golubovi spadaju u grupu životinja koje imaju razvijenu samosvest, odnosno sposobnost da sebe prepoznaju u ogledalu.

8. Ovca

Ovca

Uzimajući u obzir sve životnje, veruje se da je moć memorije najviše razvijena upravo kod ovce. Istraživanja čak pokazuju da ove životinje, u određenim situacijama, iskazuju veći stepen razvijenosti memorije čak i u odnosu na čoveka. Štaviše, ovce izražavaju širok spektar emocija i svojevrsnih odgovora na različite stvari i situacije kojima su okruženi, što svakako podrazumevana visok nivo inteligencije. Britanski naučnici i istraživači kažu da ove životinje imaju neverovatno izraženu instinktivnu sposobnost, koja je znatno iznad naših zamisli i očekivanja.  Ove životinje takođe imaju sposobnost da pamte i identifikuju životinjske i ljudske likove.

7. Pas

Pas

Ova životinja je poznata kao čovekov najbolji prijatelj, a razlog jeste visoka emocionalna inteligencija koju psi poseduju. Kao i gore navedeni drugari, psi takođe imaju sposobnost da identifikuju i zapamte različite životinjske i ljudske likove, kao i različite predmete koji ih okružuju. Oni takođe mogu biti osetljivi, ljubomorni, i neće zaboraviti lik onoga ko ih je tokom života povredio. Iako njihov nivo inteligencije varira od rase do rase, može se reći da su to generalno jako inteligentna bića, koja brzo uče nove veštine. Mnoge rase, kao što su škotski ovčar, pudlica i labrador pokazuju veliko interesovanje po  pitanju okruženja i mogu primetiti određene promene do najsitnijih detalja.

6. Papagaj

Papagaj

Iako je njihova sposobnost govora čista mimikrija, papagaji se ubrajaju u životinje sa odličnom memorijom, i kao mnoge druge sa ove liste, u životinje koje su sposobne za rešavanje kompleksnijih problema. Oni su široko prepoznati i priznati kao najpametnije ptice. Prema nedavnim studijama, kod Kakadua je zabeleženo 90% razvijenosti svih ptičijih veština preciznosti. Ove životinje imaju sposobnost da imitiraju ljudske reči, da razumeju značenje, pa čak i da sklapaju čitave rečenice.

5. Pacov

Pacov

Visoko inteligentne životinje, što i ne čudi, kada pogledamo da se pacovi već decenijama koriste se u labaratorijama za različita naučna istraživanja. Poznato je da labaratorijski pacovi mogu pronaći skrivene prečice, rupe za spašavanje i savladati najrazličitije prepreke u eksperimentima koji su dizajnirani od strane vrhunskih naučnika. Mentalne sposobnosti pacova se lako mogu potceniti, međutim radi se o jako inteligentnim stvorenjima, koja imaju dugoročnu memoriju i izuzetno brzo se prilagođavaju novonastalim situacijama.

4. Svinja

Svinja

Za svinje se veruje da su životinje koje dobro izražavaju svoje emocije, osetljivost, bol, kao i osećaj dosade. Izuzetno su društveni kada je u pitanju čovek i lako se mogu istrenirati, čak bolje i od psa. U laboratorijama su se pokazale kao znatno boji igrači video igrica od primata. Ovo su životinje koje sanjaju i imaju razvijenu sposobnost prepoznavanja svoga imena. Prema istraživanjima, sredovečna svinja, na intelektualnom nivou, može biti jednaka sa trogodišnjim detetom. Veoma lako se mogu prilagoditi kompleksnim ekološkim situacijama, iz razloga što veoma brzo uče nove veštine.

3. Delfin

Delfin

Delfini su izrazito društvene životinje. Iz nepoznatog razloga, ove životinje imaju sposobnost da u nepreglednom moru pronađu svoje rođake, koji su od njih udaljeni miljama i miljama. Moguće da je razlog taj što delfini imaju razvijen sopstveni jezik za komunikaciju. Najznačajniji i najinteresantniji aspekt kod delfina jeste taj što nikada ne spavaju. Zapravo, oni imaju sposobnost da isključe deo mozga kako bi se odmorili, dok ostatak mozga nastavlja normalno sa radom, slično kao prilikom mesečarenja. Kada se radi o odnosu telesne mase i mozga, naučna je činjenica, da kljunasti delfini imaju skoro najveći mozaku u čitavom životinjskom carstvu. Karkteriše ih napredna veština komunikacije i samosvest, obzirom da su sposobni da sebe prepoznaju u ogledalu.

2. Slon

Slon

U poređenju sa ostalim životinjama slonovi imaju znatno veći mozak. Naravno, sama veličina mozga ne znači zapravo ništa, već odnos telesne i moždane mase. Međutim, i pored ovoga, oni su znatno, znatno pametniji, dosta iznad ljudskih očekivanja. Njihov mozak teži oko 5 kg, i koriste ga za stvaranje i rešavanje kompeksnih društvenih interakcija, uspostavljanje društvenih odnosa, pa čak i empatiju. Naučna istraživanja su potvrdila da su ove životinje sposobne da koriste različite predmete na kreativan način, bez da su prvobitno naučene tome.

1. Gorila i šimpanza (primati)

 Gorila i šimpanza (primati)

Pored toga što šimpanze izgledom podesećaju na ljude, ove životinje imaju i kapacitet da na određeni način i razmišljaju kao ljudi. Mogu da manipulišu samim okruženjem u kojem se nalaze i da koriste oruđe na različite načine, ne bi li pomogli zajednici pri rešavanju određenih zadataka. Ove životinje su sposobne naučiti znakovni jezik kako bi komunicirali sa ljudima i mogu zapamtiti imena pojedinaca koje nisu videli niz godina. Zbog svega navedenog, ove životinje se često smatraju najpametnijim primatima, a samim tim i najpametnijim životinjama na svetu.

Pored gore navedenih, na listi 25 najpametnijih životinja nalaze se još i: lignja, pauk, mrav, pavijan, morski lav, orangutan, vrana, rakun, konj, rezus majmun, soko, sova, mačka, veverica i kit.


Izvor: The Most 10

2 Komentara

  1. Djole

    Ma životinje su carevi!

  2. РАЦА

    ИЗУЗЕТНАН ЧЛАНАК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.