Svaštara

10 činjenica o Mrtvom moru koje možda niste znali

Mrtvo moreFoto: New 7 Wonders of Nature

Mrtvo more, poznato i kao Slano more, je slano jezero na granici Jordana na istoku i Izraela i zapadne obale na zapadu. Ovo hiper slano jezero zaista predstavlja jedinstveno mesto na Zemlji i upravo zbog toga smo odlučili da vam prenesemo neke od najinteresantnijih činjenica sa Vikipedije koje ga čine toliko poznatim i interesantnim.

Mrtvo moreFoto: Dieter Manske

1. Njegova površina i obale leže na 423 metra ispod nivoa mora, zahvaljujući čemu je ovo jezero zauzelo titulu tačke sa najnižom nadmorskom visinom na kopnu.

Mrtvo moreFoto: David Shankbone

2. Dubina mu iznosi 377 metara, što ga čini najdubljim hiper slanim jezerom na svetu. Hiper slano jezero je oivičena zemljina površina ispunjena vodom koja sadrži značajnu koncentraciju natrijum hlorida i drugih mineralnih soli, sa nivoom saliniteta većim od okeanske vode.

Mrtvo moreFoto: Indyblue

3. Sa salinitetom od 33,7%, Mrtvo more predstavlja jednu od naslanijih svetskih voda, iako su na jezerima Asal (Djibouti), Garabogazköl i nekim drugim hiper slanim jezerima u dolini Mek Murdo Draj, na Antarktiku, (kao što je Don Huan Pond) prijavljeni i viši saliniteti.

Plutajući po Mrtvom moruFoto: Pete

4. Ova neuobičajena koncentracija soli omogućava ljudima da lagano plutaju po njemu, zahvaljujući prirodnom potisku. Mrtvo more je u ovom smislu dosta slično Velikom slanom jezeru u Juti, SAD-u.

Mrtvo more - Obala HaliteFoto: Wilson44691

5. Mrtvo more je oko 8,6 puta slanije od okeana. Ovoliki nivo saliniteta predstavlja surovo okruženje za razvoj biljnog i životinjskog sveta i onemogućava život mikroskopskim vodenim organizima i biljkama, iako se mogu pronaći male količine bakterija i mikroorzanizama, kao što su gljivice.

Mrtvo moreFoto: Mr. Kris

6. Dugačko je 67 kilometara, a u svojoj najširoj tački dostiže 18 kilometara. Smešteno je u dolini procepa reke Jordan koja joj predstavlja i glavnu pritoku.

Mrtvo moreFoto: Ian Bothwell

7. Oblast Mrtvog mora je postao glavni centar za zdravstvena istraživanja iz više razloga. Mineralni sardžaj vode, nizak nivo polena i drugih alergena u atmosferi, smanjena ultraljubičasta komponenta sunčevog zračenja i visok atmosferski pritisak imaju specifične zdravstvene efekte.

Satelitski pogled na Mrtvo moreFoto: NASA Earth Observatory

8. Biblijski, Mrtvo more je bilo utočište za kralja Davida. Takođe, ovo mesto je bilo jedno od prvih svetskih lečilišta, kao i mesto za dobavljanje različitih proizvoda, od melema za egipatska mumificiranja do potaša za đubriva.

Mrtvo moreFoto: MarkGuitarPhoto

9. Neobična karakteristika Mrtvog mora je njegovo ispuštanje asfalta. Iz svojih dubokih pukotina (bunara) Mrtvo more konstantno pljuje maleno kamenje i blokove od crne materije.

Mrtvo more, refleksijaFoto: New 7 Wonders of Nature

10. Najniži autoput na svetu, Autoput 90, pruža se duž izraelske zapadne obale Mrtvog mora i to na 393 metra ispod nivoa mora.

Povezane Vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.